EKSTREMNI OFF-ROAD

[FOTO/VIDEO] Cupra je spremna za Extreme E: Vrhunske performanse za jedno od najizazovnijih terenskih natjecanja

02.04.2021 u 16:58

Bionic
Reading

Vozilo e-CUPRA ABT XE1 snage 544 KS (400 kW) će se suočit sa surovim uvjetima regije Al Ula, najveće kontinuirane pješčane pustinje na svijetu

Marka Cupra priprema se suočiti s jednom od najizazovnijih utrka u povijesti dok se sprema na zauzimanje startne pozicije prve sezone serija utrka Extreme E.

Ovo off-road natjecanje za električna SUV vozila vodi timove na najizazovnije predjele svijeta: pustinjski, prašumski, ledenjački, oceanski i arktički teren. Cilj utrke, koja će 3. travnja započeti u Saudijskoj Arabiji, nije samo prenijeti gledateljima uzbuđenje trkaćih natjecanja, već i istaknuti kako klimatske promjene utječu na naš svijet.

CUPRA Extreme E - pripreme Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Marka Cupra sudjelovala je u planiranju utrke Extreme E od samog početka. Ona je bila prva automobilska marka koja je obznanila svoje sudjelovanje te je udružila snage s timom ABT Sportsline, kao glavni partner tima, te je sada spremna za početak toga događaja.

' Cupra je nekonvencionalna marka koja želi pridonijeti redefiniciji budućnosti utrka uz progresivna iskustva te istovremeno svijetu odaslati poruku o električnoj mobilnosti, održivosti i ravnopravnosti između spolova', rekao je Wayne Griffiths, predsjednik uprave marki Cupra i Seat.

'Extreme E je idealna platforma za širenje toga impulsa jer je to prvi sportski događaj u povijesti čija je svrha osvješćivanje društva. To nam pruža mogućnost da promislimo o načinu na koji možemo promijeniti stvari, no i priliku da detaljnije sagledamo razvoj električne mobilnosti te kako je možemo još bolje prenijeti u stvarni svijet.'

  • +5
e-CUPRA ABT XE1 za natjecanje Extreme E Izvor: Promo fotografije / Autor: Arnaud Taquet

Nezaustavljiv impuls

Vozilo e-CUPRA ABT XE1 snage 400 kW ove marke s vrhunskim performansama morat će nadići svoje granice dok se tim priprema za prvu utrku sezone u regiji Al Ula u Saudijskoj Arabiji, najvećoj kontinuiranoj pješčanoj pustinji na svijetu, tijekom vikenda utrka Desert X Prix. I dok bi zbog ove razine neizvjesnosti neki zasigurno odustali od sudjelovanja, za marku Cupra to je nezaustavljiv impuls za uspjehom i želja za suočavanje s nepoznatim.

Članovi tima ABT CUPRA, Claudia Hürtgen i e-ambasador marke Cupra Mattias Ekström, naporno će raditi kako bi bili spremni za utrku te se mentalno i fizički pripremili za sve situacije na koje mogu naići tijekom jurnjave pustinjskim prostranstvima. Hürtgen iza sebe ima bogato iskustvo u utrkama izdržljivosti, dok Ekström sa sobom donosi izniman talent kao pobjednik utrka Rally Cross i DTM. Svejedno, ovaj će događaj oboma predstavljati velik izazov. Članovi tima testirali su granice vozila e-CUPRA ABT XE1 tijekom priprema za početak sezone, a testiranja su provedena na trkaćim stazama Oschersleben u Njemačkoj i MotorLand Aragón u Španjolskoj.

'Ostalo je samo par dana prije početka prve Extreme E utrke, a Claudia i ja ne možemo dočekati da budemo na startnim pozicijama. Jako smo uzbuđeni što možemo biti dio ovog natjecanja vrlo inovativnog formata: 100 posto električno, utrkujući se zapanjujućim lokacijama diljem svijeta i to u timu s ravnopravno zastupljenim spolovima,' rekao je Rally Cross i DTM prvak Mattias Ekström. 'a ako uzmete u obzir sve elemente i dodate težinu automobila, veličinu guma i tu razinu snage, cijela kombinacija će biti jako interesantna i mi smo spremni za nju!'.

Jeste li spremni?

Startne će pozicije na početku serije zauzeti ukupno devet timova. Natjecanje je podijeljeno na dva dana – subotu i nedjelju. Kvalifikacije 1,2,3 i 4 će se održavati subotom, a polufinale, Crazy Race i finale nedjeljom. Svaka utrka ima dva kruga – jedan će krug odvesti vozačice, a drugi krug vozači svakoga tima.

Prva sezona serije utrka Extreme E vodi natjecatelje na pet jedinstvenih svjetskih pozornica, a ovo će globalno putovanje iskoristiti činjenicu što će se kao zabavni sadržaj prenositi putem raznih kanala te će pridonijeti međunarodnoj promidžbi elektrifikacije, održivosti i ravnopravnosti spolova.

Nakon spuštanja crno-bijele kockaste zastave u Saudijskoj Arabiji, sljedeća poprišta ove serije utrka bit će Retba (Lac Rose) u Senegalu, Kangerlussaq na Grenlandu, Pará u Brazilu te, naposljetku, Ognjena zemlja u Argentini. Serija utrka Extreme E predstavlja sljedeće poglavlje evolucije trkaćeg karaktera marke Cupra. Identitet marke uvelike je povezan s trkaćom stazom, a ona je usavršila umijeće razvoja vozila koja se mogu natjecati na najvišim razinama.