ekološka osvještenost

Lewis Hamilton osniva Extreme E tim za spas ugroženih lokacija pogođenih klimatskim promjenama

08.09.2020 u 15:59

Bionic
Reading

Momčad X44 i njihovi ekstremni E natjecatelji utrkivati će se s električnim vozilima na pet udaljenih lokacija; arktičkoj, pustinjskoj, prašumskoj, ledenjačkoj i obalnoj; koje su već oštećene ili ozbiljno ugrožene klimatskim promjenama

Šesterostruki svjetski prvak Formule 1, Lewis Hamilton danas je najavio stvaranje vlastitog trkaće momčadi, X44, koja će imati svoj debi u Extreme E seriji, revolucionarnoj novoj električnoj terenskoj utrci. Momčad nazvana prema Lewisovom vlastitom trkaćem broju u Formuli 1, X44 će ući u prvu sezonu Extreme E prvenstva, a njegova prva X Prix utrka trebala bi se održati početkom 2021. godine. Kao osnivač tima, neće biti za volanom niti sudjelovati u tome, ali će svoja učenja iz svoje automobilističke karijere primijeniti u praksi kako bi pomogao u stvaranju predanog i natjecateljskog tima.

X44 i njihovi ekstremni E natjecatelji utrkivati će se s električnim vozilima na pet udaljenih lokacija; arktičkoj, pustinjskoj, prašumskoj, ledenjačkoj i obalnoj; koje su već oštećene ili ozbiljno ugrožene klimatskim promjenama zbog niza ozbiljnih problema, uključujući otapanje ledenih kapa, krčenje šuma, pustošenje i porast razine mora.

Lewis Hamilton, osnivač X44 momčadi , je rekao: 'Extreme E uzbudljiva je nova inicijativa za održivost, a ovo je izvrsna prilika da od samog početka budete uključeni kao osnivač tima. Naravno, moje ambicije i obveze s Mercedesom u Formuli 1 znače da neću biti operativno uključen u X44, ali uzbuđen sam što ću igrati drugu ulogu u ovoj novoj seriji, koja mi donosi viziju održivijeg i ravnopravnijeg života u svijetu.

'Extreme E me zaista privukao zbog svog fokusa na okoliš. Svatko od nas ima moć da nešto promijeni, a toliko mi znači da mogu iskoristiti svoju ljubav prema utrkama, zajedno sa ljubavlju prema našem planetu, kako bih imao pozitivan utjecaj. Ne samo da ćemo posjetiti udaljena mjesta suočena na prvoj liniji s klimatskom krizom, već ćemo usko surađivati ​​s tim lokacijama i vodećim klimatskim stručnjacima kako bismo podijelili svoje znanje i ostavili pozitivno nasljeđe na svakom mjestu koje ide daleko dalje od trkaće staze.'

'Kao osnivač X44, radujem se što ću svoj tim izgraditi oko važnih vrijednosti poput održivosti i jednakosti. Nitko od nas nije savršen i svi se moramo poboljšati, ali uzbuđen sam što koristim našu platformu da istaknem najozbiljnija pitanja s kojima se suočava naša planeta i rješenja kojih svi možemo biti dio.'

Pored podizanja svijesti o klimatskim pitanjima, serija je uspostavila naslijeđeni program koji uključuje rad zajedno sa zajednicama na njihovim mjestima kako bi se ostavio pozitivan utjecaj ovisno o lokalnim potrebama. Pod nadzorom neovisnog znanstvenog odbora koji se sastoji od vodećih stručnjaka za klimu sa sveučilišta Oxford i Cambridge, Extreme E pružit će obrazac kako utrke i šira sportska industrija mogu imati pozitivan utjecaj na planet.

Kako bi se utjecaj na okoliš sveo na najmanju moguću mjeru, utrke neće biti otvorene za gledatelje, a navijači će sama događanja pratiti putem TV prijenosa uživo i na društvenim mrežama. Zapovjedno središte za prvenstvo bit će na brodu RMS Sveta Helena, brodu koji prolazi kroz višemilijunsku transformaciju u eurima kako bi smanjio emisije i pretvorio ga u operativnu, logističku, smještajnu i garažnu bazu za prvenstvo.

Električno vozilo s jedinstvenim dizajnom kojim će upravljati momčad X44 i svi ostali konkurenti na vrhu su inovacija za električna vozila i kroz njih se Extreme E nada razvoju tehnologije koja će se naći u svakodnevnoj upotrebi, utirući put za manje ugljično intenzivnu budućnost.

Alejandro Agag, osnivač i izvršni direktor tvrtke Extreme E, komentirao je: 'Oduševljeni smo što smo Lewisa Hamiltona i njegov tim X44 dočekali u Extreme E. Poput nas, Lewis je strastven u motorsportu, ali također dijeli naše uvjerenje da sport možemo koristiti za isticanje tema koje su vitalne za svijet, poput klimatskih promjena i jednakosti.

'Lewis je jedan od najuspješnijih vozača svih vremena i svi smo uzbuđeni kad vidimo kako njegova ekipa X44 nastupa na i izvan trkaće staze pod njegovim nevjerojatnim vodstvom. Velika dobrodošlica Extreme E obitelji Lewis!'

Momčad X44 će pružiti priliku sljedećoj generaciji vozača, inženjera i tehničara i bit će posvećen razvoju talenta svjetske klase, pružajući inkluzivnu kulturu i promičući raznolikost. Natjecateljski tim na natjecanju sastojat će se od sedam članova osoblja, uključujući profesionalne vozače i vozačice.

Serijsko vozilo, E-SUV naziva ODYSSEY 21, na vrhu je inovacija za električna vozila. Proizvedeno od tvrtke Spark Racing Technology, ovaj potpuno elektični trkaći terenac na bateriju snage je 400 kW (545 KS), težak je 1650kg te širok 2,3 metra. Može ubrzati od 0-100 km/h za 4,5 sekunde, pri nagibima do 130 posto. S baterijom koju je proizveo Williams Advanced Engineering, obuhvaća cjevasti okvir ojačan niobijumom od čelične legure, a namjenske gume, dizajnirane od strane Continental Tyres, najekstremnije su koje je ta tvrtka ikad proizvela.

Extreme E 'ODYSSEY 21' - potpuno električni trkaći terenac Izvor: Promo fotografije / Autor: Extreme E

Extreme E svoju sportsku platformu koristi u svrhu promicanja elektrifikacije, održivosti i jednakosti. Cilj serije je istaknuti utjecaj klimatskih promjena u nekim od najudaljenijih svjetskih okruženja, promovirati usvajanje električnih vozila koja će utrti put za budućnost s nižim emisijama ugljika i pružiti prvu svjetsku platformu za spolno ravnopravno motorsport utrkivanje.

X44 pridružuje se spisku već najavljenih timova i vozača, uključujući Chip Ganassi Racing i Andretti United (SAD), ABT i HWA (Njemačka), Techeetah (Indonezija), QEV Technologies (Španjolska) i Veloce Racing momčad u britanskom vlasništvu.

  • +6
Extreme E 'ODYSSEY 21' - potpuno električni trkaći terenac Izvor: Promo fotografije / Autor: Extreme E