VELIKA OPASNOST

[FOTO] Trend trgovanja krivotvorenim proizvodima Mercedesa i dalje raste, kompanija ima rješenje

08.08.2022 u 15:45

Bionic
Reading

Globalna trgovina krivotvorenim Mercedes-Benz proizvodima nastavlja rasti. Samo u 2021. više od 1,86 milijuna krivotvorenih proizvoda zaplijenjeno je u više od 650 racija. To je značajno povećanje od oko šest posto u odnosu na prethodnu godinu, 2020.

Krivotvoreni proizvodi ne samo da su ilegalni, već su i važni za sigurnost i mogu ugroziti zdravlje sudionika u prometu. Zato je Mercedes-Benz objavio kako poduzima rigorozne mjere protiv takvih krivotvorenih proizvoda. Mjere su usmjerene na komponente kao što su kočioni diskovi, kotači te dijelovi karoserije i upravljača.

Renata Jungo Brüngger, članica Upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG, Integritet i pravni poslovi, je izjavila na ovu temu: 'Industrija krivotvorina ima strukture organiziranog kriminala i često stvara veće profite od trgovine drogom. Blisko surađujemo s vlastima diljem svijeta kako bismo ograničili ove strukture i borili se protiv prijetnji sigurnosti na cestama.'

Internetska trgovina krivotvorenim proizvodima

Tijekom pandemije u posljednje dvije godine pirati proizvoda sve su više koristili internetske platforme i kanale društvenih medija za ponudu krivotvorene robe. Stručnjacima za zaštitu robnih marki potrebno je mnogo više truda da istraže internetsku trgovinu krivotvorenim proizvodima. Krivotvorena roba može se u vrlo kratkom roku postaviti na internetske platforme i prodati uz podršku društvenih medija. Iz tog je razloga Mercedes-Benz dodatno proširio svoje strateške i operativne mjere protiv krivotvorina u online trgovini. Strategija zaštite robne marke sastoji se od tri stupa: otkrivanje, napad i sprječavanje. Njihovi stručnjaci za zaštitu robnih marki mogu identificirati krivotvoritelje provjerom sumnjivih ponuda na internetskim platformama i društvenim medijima ili sajmovima diljem svijeta.

Renata Jungo Brüngger je dodala: 'Trgovina krivotvorenim proizvodima na internetskim platformama i društvenim medijima dodatno raste. Naši stručnjaci za zaštitu robnih marki brzo su se prilagodili rastućem poslovnom modelu industrije krivotvorina. U 2021. više od 126.000 krivotvorenih proizvoda uklonjeno je s internetskih platformi.'

Očigledne razlike u kvaliteti i sigurnosti

Često je teško vizualno razlikovati krivotvorene proizvode od originalnih dijelova. Međutim, očigledne razlike u kvaliteti i sigurnosti brzo postaju očite na testnoj stazi i na cesti. Kvaliteta krivotvorenih proizvoda obično je loša i ne ispunjavaju minimalne zakonske zahtjeve u pogledu sigurnosti. Stoga krivotvoreni proizvodi predstavljaju značajan rizik za zdravlje i sigurnost sudionika u prometu.

U mnogim slučajevima organizirani krivotvoritelji svoju robu proizvode u nehumanim uvjetima bez obzira na ljudska prava, ekološke standarde i sigurnost na radu. Globalni Mercedes-Benzov tim za provedbu intelektualnog vlasništva blisko surađuje s carinom i tijelima za provođenje zakona. Osim toga, redovito nudi treninge i informativne materijale za preventivno podizanje svijesti među različitim ciljanim skupinama.

Mercedes-Benz redovito izvještava o svom radu protiv krivotvoritelja. Primjer za to je intervju sa stručnjakinjom za zaštitu brendova, koja govori kako se ona i njezin tim bore protiv piratstva proizvoda.

Kupci i sudionici u prometu također mogu podržati sprječavanje krivotvorenja proizvoda u svom svakodnevnom životu i vrlo pažljivo provjeriti neobične ponude. Tipični pokazatelji krivotvorenih proizvoda su izuzetno niska cijena, upadljiva kvaliteta proizvoda ili prodaja preko sumnjivih internetskih izvora. Često je čak moguće vidjeti iz slika ili oznaka proizvoda da dijelovi ne mogu biti originalni, jer Mercedes-Benz jednostavno ne proizvodi takve artikle.