stižu sredinom 2023.

[FOTO] Peugeot otkrio slike i tehničke detalje potpuno električnih modela E-308 i E-308 SW

13.09.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Električne verzije modela 308 će pokretati potpuno novi električni motor, koji će razvijati 115 kW (156 KS) s dosegom od preko 400 km (WLTP ciklus) ovisno o razini opreme

Peugeot je objavio dvije nove siluete modela 308 - limuzina i karavan SW, koje su već dostupne u elektrificiranim plug-in hibridnim izvedbama, a koje će biti dostupne u 100-postotnoj električnoj verziji od 2023. Peugeot će tako biti prvi europski proizvođač koji će ponuditi 100-postotno električni karavan. Dostupni u verzijama opreme Allure i GT, novi Peugeot E-308 i E-308 SW će stići na tržište jedan za drugim sredinom 2023. godine.

Vanjski dizajn

Dizajn novih E-308 i E-308 SW ukorijenjen je u DNK Peugeota i u dinamičnom, luksuznom referentnom svijetu. Dulji prednji poklopac motora naglašava siluetu, volumeni su senzualni i oštri, a novi grb marke ponosno je istaknut u središtu rešetke. Ukupna optimizacija arhitekture pogoduje unutarnjem prostoru. Sprijeda, svjetlosni potpis u obliku očnjaka uokviruje Matrix LED prednja svjetla, savršeno integrirajući 308 i 308 SW u obitelj Peugeot, kao i LED svjetla s tri kandže straga.

Novi 18-colni aluminijski kotač posebno je razvijen za 100-postotno električne verzije 308 i 308 SW. Njegova aerodinamička učinkovitost posebno je dobro dizajnirana za optimizaciju performansi.

Pogonski sklop i baterija

Potpuno novi potpuno električni motor bit će lansiran na novom E-308 i E-308 SW: sa 115 kW (156 KS) i okretnim momentom od 260 Nm (dostupan od 0 km/h) za trenutačni odziv. Novi motor će voziti E-308 tiho, bez vibracija i bez emisije CO2. Ovaj motor će nadopuniti trenutnu ponudu, koja uključuje plug-in hibride i verzije s unutarnjim izgaranjem od 180 KS/132 kW i 225 KS/162 kW.

Mjenjač na Peugeotu E-308 i E-308 SW optimizira svoj domet, zadržavajući pritom visoku razinu performansi s odzivom specifičnim za električne motore.

Baterija je također nove generacije. Riječ je o visokonaponskoj bateriji od 54 kWh (korisnih 51 kWh) s novom kemijom. Baterija ima novi kemijski sastav s 80 posto nikla – 10 posto mangana – 10 posto kobalta, koja radi na 400 volti i omogućuje domet od preko 400 km prema WLTP protokolu (odobrenje u tijeku).

Učinkovitost je bila glavna briga za inženjere modela E-308 i E-308 SW, budući da su kombinirani napori u pogledu motora, baterije, aerodinamike (optimizacija prednjeg kraja i podvozja), optimizacije težine (EMP2 platforma) i smanjenja trenja gubitaka (gume klase A) omogućili postizanje izrazito niske prosječne potrošnje energije: 12,7 kWh na 100 km, što je mjerilo među 100-postotno električnim vozilima u C segmentu.

Osim toga, kako bi što učinkovitije upravljao potrošnjom energije, vozač može odabrati svoj način vožnje (ECO, NORMAL i SPORT), te čak, zahvaljujući načinu 'BRAKE', povećati usporavanje kada se otpusti papučica gasa kako bi se optimizirala obnova energije.

Ugrađeni trofazni punjač dolazi kao standard i ima nazivnu snagu od 11 kW. Utičnica za punjenje prihvaća sve načine punjenja. S javnog mjesta za punjenje od 100 kW, vozilo će se napuniti s 20 na 80 posto za manje od 25 minuta.

Unutrašnje uređenje

Za svog vozača i putnike, novi Peugeot E-308 i E-308 SW nude najnoviju generaciju Peugeot i-Cockpita®, prepoznatljivog po sljedećem: Njegov kompaktni, grijani upravljač, posvećen je užitku u vožnji i kontroliranoj agilnosti; Njegov 3-dimenzionalni digitalni head-up zaslon se može prilagoditi i konfigurirati; Njegov središnji 10-inčni zaslon je osjetljiv na dodir.

Peugeot kaže kako je naglasak je stavljen na majstorsku izradu kabine, inventivnost s potpuno konfigurabilnim virtualnim i-preklopnicima i povezivosti uključujući najnoviju i-Connect® Advanced tehnologiju, informacijsko-zabavni sustav koji iskustvo vožnje i putovanja čini intuitivnijim i korisnijim.

Ovisno o zemlji prodaje, novi E-308 i E-308 SW će biti dostupni za kupnju na internetskoj prodajnoj stranici Marke, što će kupcu omogućiti 100-postotno digitalno iskustvo kupnje ('Online prodaja') to je potpuno sigurno. Kupci mogu kupiti svoje novo vozilo, zamijeniti svoje staro vozilo i financirati svoje novo vozilo sa svog pametnog telefona, tableta ili računala. Svaki će kupac imati slobodu odabrati da mu se vozilo besplatno dostavi na kućnu adresu.

Dostupan je niz usluga kako bi život Peugeotovih klijenata bio lakši svaki dan. Na pametnom telefonu dostupna je aplikacija MyPeugeot® koja komunicira s vozilom i može zakazati daljinsko punjenje ili daljinski pokrenuti termalno predkondicioniranje.

Aplikacija Free2Move e-solutions za pametne telefone omogućuje korisnicima da planiraju svoje putovanje, predviđajući vrijeme punjenja zahvaljujući integraciji stanica za punjenje prisutnih na ruti.