3D ZASLON

[FOTO] Ovako Continental zamišlja kokpit budućnosti: Vozaču info o vožnji, suvozaču film

09.11.2021 u 14:35

Bionic
Reading

Kokpit sutrašnjice omogućuje u ručnom načinu rada da se vozaču prikazuju važne informacije o vožnji dok suvozač, na primjer, može uživati u filmu

Konvencionalni zaslonski i operativni sustavi u kokpitu brzo dosežu svoje granice na putu do potpuno međusobno povezanih vozila i automatizirane vožnje. Inovativnim tehnologijama Continental stvara novu dimenziju udobnosti i sigurnosti te u vozilo unosi treću dimenziju najviše kvalitete.

Izvanredno korisničko iskustvo povezane mobilnosti

Kao računalo visokih performansi, ovo sveobuhvatno rješenje za softver i hardver pruža osnovu za interakciju između ljudi i vozila u povezanom kokpitu sutrašnjice – i to na najvišoj razini kvalitete. U svom demonstratoru u kokpitu, Continental će pokazati kako Integrirana unutarnja platforma (IIP) kombinira različite zaslone, kao što su instrumentna ploča i zaslon središnje konzole, s internetskim uslugama kako bi se stvorilo cjelovito rješenje. IIP je prekretnica u revoluciji E/E arhitekture, u kojoj se elektronika u automobilu udaljava od mnogih pojedinačnih upravljačkih jedinica na nekoliko računala visokih performansi.

3D iskustvo bez posebnih naočala s funkcijom dodira

Continental demonstrira sljedeću generaciju prirodnog 3D zaslona, ​​dovodeći tehnologiju u središte kokpita kao ključni element interakcije čovjeka i stroja po prvi put. Natural 3D Centerstack zaslon također nudi vozačima i putnicima funkciju dodira. Uvedena 2019. godine, tehnologija 3D Lightfield omogućuje svim putnicima u vozilu da uživaju u 3D iskustvu bez posebnih naočala ili kamera za praćenje glave. Trodimenzionalno isticanje, naglašavanje i složeni svjetlosni efekti prenose informacije prikladno i sigurno.

Sada Continental također integrira tehnologiju u zaslon središnje konzole, i to prvi put u 4K rezoluciji. Osim toga, optimiziranom zaslonskom pločom može se upravljati dodirom i pruža povratnu informaciju, što dodatno povećava udobnost i sigurnost rada.

  • +4
Ovako Continental zamišlja kokpit budućnosti Izvor: Promo fotografije / Autor: Continental AG

Povezani sustavi, rješenja i usluge odredit će korisničko iskustvo budućnosti

Kako bi povezanu mobilnost učinio opipljivim iskustvom, Continental je objedinio svoju stručnost u interakciji čovjeka i stroja i povezivanju te integrirao širok raspon tehnologija iz oba područja u Networked Mobility Demonstrator. Holističko rješenje za prikaz koje pokriva cijelu širinu kokpita odmah upada u oči i omogućuje Continentalu da dodatno unaprijedi interakciju čovjeka i stroja za buduće scenarije mobilnosti izvlačenjem ili uvlačenjem prema načinu vožnje. Tijekom ručne vožnje trebaju se prikazati samo relevantne informacije poput brzine ili navigacije, tako da polovica zaslona nestaje u kokpitu.

Čim vozač aktivira automatizirani način vožnje, zaslon se potpuno proširuje i služi i vozaču i suvozaču kao sučelje za infotainment aplikacije, kojima mogu upravljati putem dodirne funkcije i čiji se sadržaj može prilagoditi prema želji. Zaslon velikog formata pokreće Continentalova integrirana unutarnja platforma, sveobuhvatno softversko i hardversko rješenje u kokpitu koje čini vozila potpuno funkcionalnim dijelom Interneta svega.

Nagrađeni Continentalov sustav kokpita

Integrirani sustav kokpita neprimjetno kombinira više zaslona i kamera s inteligentnim površinama koje se mijenjaju s aktivnom haptičkom povratnom spregom. 3D oblikovano staklo zaslona nudi ne samo potpuno novu razinu slobode dizajna za dizajnere i programere vozila, već i potpuno neviđeno iskustvo komunikacije i interakcije za korisnike, pomažući u stvaranju holističkog korisničkog iskustva. Njemačko vijeće za dizajn nagrađuje inovativni koncept dizajna i rada s posebnom kategorijom 'Inovacija godine' na natječaju za automobilsku marku 2018.

Continental je postigao dvostruki uspjeh s dvije nagrade na German Design Award 2020. Funkcionalne površine Morphing Controls nagrađene su kao 'Pobjednik' u kategoriji 'Izvrstan dizajn proizvoda'. Tehnološka tvrtka još je jednom postigla rezultat u istoj kategoriji, kada je njezino rješenje za prikaz zakrivljenih plastičnih leća također dobilo nagradu 'Pobjednik'.