dobra ideja

[FOTO/VIDEO] Pametni telefon kao multimedijski zaslon? Pogledajte kako su to riješili u Daciji Sanderu

08.04.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Inženjeri i dizajneri Dacije su udružili snage kako bi rješili problem odlaganja pametnog telefona u kabini i osmislili pametno, ekonomično i suvremeno rješenje

Pametni telefon nosimo svugdje sa sobom, no što kada bismo ga mogli upotrebljavati kao zaslon multimedijskog sustava u vozilu? Da to zvuči kao dobra ideja za Daciju nije bilo dvojbe. Samo ga je trebalo uklopiti u doživljaj vožnje, pa je u tom duhu stvoren Media Control. Nicolas Legros, operativni direktor Dacijina Odjela za crossovere, objašnjava filozofiju i prednosti tog sustava, premijerno predstavljenog u novom Dacia Sanderu.

Zamislite da tijekom vožnje ne morate odlagati svoj pametni telefon na loše pričvršćeni nosač na ventilacijskom otvoru klima-uređaja. Kada bi samo bilo tako jednostavno! U Daciji su prepoznali ovaj problem. Inženjeri i dizajneri marke udružili su snage kako bi odgovorili na izazov i osmislili pametno, ekonomično i suvremeno rješenje.

Dacia Media Control sustav Izvor: Promo fotografije / Autor: Aslak Lefevre - Nakyma

Nicolas Legros je rekao: 'U Daciji želimo redefinirati pojam esencijalnog vozila. Zato smo željeli ponuditi multimedijsko rješenje koje je pametno, jednostavno i privlačno kupcima. Ankete pokazuju da kupci cijene jednostavnost u tom području, a znamo da je jednostavnost ključna riječ u zajednici Dacijinih kupaca. Naši inženjeri i dizajneri zajedno su radili kako bi stvorili Media Control, sustav koji pretvara omiljeni zaslon kupaca – njihov pametni telefon – u multimedijski centar vozila.'

Što je Media Control sustav?

To je sustav koji, osim radija, uključuje posebno postolje za pametni telefon te besplatnu, prilagodljivu i praktičnu aplikaciju.

Media Control sveobuhvatan je multimedijski sustav. Sastoji se od radija, dvaju zvučnika, USB utičnice, Bluetooth veze, komandi na upravljaču i, povrh svega, postolja za punjenje pametnog telefona na armaturnoj ploči. Od samog početka ovog projekta, postolje za punjenje potpuno je integrirano u armaturnu ploču kako bi uporaba pametnog telefona bila udobna i ergonomična.

Postavljen na univerzalno postolje na armaturnoj ploči novog Dacia Sandera, pametni telefon čvrsto stoji na mjestu i savršeno upotpunjuje doživljaj vožnje. Postolje je strateški ugrađeno na povišen položaj i blago okrenuto prema vozaču kako bi se osigurala savršena vidljivost informacija pametnog telefona i tako povećala sigurnost u vožnji. Jednostavno preuzmite aplikaciju Dacia Media Control na svoj pametni telefon. Zahvaljujući Bluetooth vezi, vaš će se pametni telefon u potpunosti stopiti s armaturnom pločom i zamijeniti ugrađeni multimedijski sustav.

Navigacija, radio, glazba, telefon, čak i pristup informacijama o vozilu: sve najvažnije funkcije dostupne su vam jednim dodirom, a zahvaljujući prepoznavanju glasovnih naredbi možete ih aktivirati i glasom. Uklanjanjem pametnog telefona s postolja kućište se zatvara.

Domišljati sustav s pametnim funkcijama

Nicolas Legros objašnjava: 'U želji da Media Control učinimo 100 posto pametnim multimedijskim sustavom, morali smo otići korak dalje. Sustav se u kombinaciji s prilagodljivom aplikacijom prilagođava potrebama svakog korisnika te se čak povezuje s putnim računalom.

Zato je moguće stvarati prečace za omiljene widgete, aplikacije ili kontakte. Navigacija se temelji na bogatoj ponudi pružatelja usluga karata i navigacijskih uputa. Kada je riječ o multimediji, kupci imaju pregršt izbora: radio, reprodukcija glazbe s pametnog telefona, pretplata na platforme za streaming glazbe te reprodukcija glazbe s USB ili MP3 uređaja. Telefon nije rezerviran samo za upućivanje i primanje poziva, već obuhvaća i ostale osnovne funkcije: pretraživanje kontakata slobodnih ruku i pregled povijesti poziva ili događaja u kalendaru. Funkcija preslušavanja SMS poruka već je dostupna za Android, a uskoro i za iOS uređaje. U okviru postavki automobila, kupcima je na raspolaganju funkcija Driving ECO s prikazom potrošnje u stvarnom vremenu i prilagođenim savjetima za vožnju nakon svakog putovanja.

Jednom kad stignu na odredište, zaboravni kupci posebno će cijeniti upozorenje na ostavljeni pametni telefon u vozilu, ali i funkciju Go To My Car uz koju će lakše saznati gdje su parkirali automobil.'

Ne može jednostavnije

Jednostavnost tog sustava leži u njegovoj ergonomičnosti. Zahvaljujući optimalnom položaju postolja za punjenje, svim funkcijama pametnog telefona možete pristupiti u samo nekoliko klikova. Aplikacija je intuitivna, a njezino sučelje učinkovito i jednostavno za pretraživanje. Zrcaljenje pametnog telefona na središnji zaslon u vozilu omogućuje vam da ovladate sustavom. Naposljetku, s pomoću komandi na upravljaču možete promijeniti pjesmu, radio stanicu, glasnoću te prihvaćati ili završavati pozive. Za još veću praktičnost i sigurnost dostupna je opcija glasovnog upravljanja pametnim telefonom.

Sve u svemu, riječ je o dobro promišljenom sustavu; esencijalnoj i intuitivnoj značajci s prilagodljivim sučeljem te najboljim omjerom cijene i kvalitete na tržištu. Prema Nicolasu Legrosu, riječ je o 'multimedijskom rješenju u Dacijinu duhu', u potpunosti usklađenom s načelima marke. Jednostavno je, praktično i pametno.