mobilnost budućnosti

[FOTO] Hyundai Mobis razvio sklopivi upravljač: Ovo je sustav upravljanja sljedeće generacije

14.10.2021 u 08:35

Bionic
Reading

Razvoj tehnologije trajao je otprilike dvije godine za dovršetak jer je riječ o potpuno novoj tehnologiji koja nikada prije nije bila globalno komercijalizirana, a tvrtka trenutno podnosi patente na globalnoj razini

Hyundai Mobis najavio je da je razvio tehnologiju sklopivog upravljačkog sustava koja omogućuje preklapanje i rasklapanje upravljača. Ova tehnologija privlači pozornost kao inovativna tehnologija koja je optimizirana za buduća vozila za mobilnost jer može omogućiti više prostora na vozačevom sjedalu i donijeti inovacije u dizajnu.

Sklopivi sustav upravljanja Hyundai Mobisa ima upravljač koji se može pomicati naprijed i natrag do 25 cm. Razvoj tehnologije je trajao otprilike dvije godine za dovršetak jer je riječ o potpuno novoj tehnologiji koja nikada prije nije bila globalno komercijalizirana, a tvrtka trenutno podnosi patente na globalnoj razini.

Razvoj novog upravljačkog sustava

Za razvoj ovog sustava, Hyundai Mobis dizajnirao je nove jezgre upravljačkog sustava, uključujući stup i uređaj za kontrolu sile reakcije, te primijenio mehanizam klizne tračnice, osiguravajući trajnost i pouzdanost sustava.

Sustav je omogućio primjenu raznih dizajna, uključujući i tip spremišta gdje se upravljač može uvući u armaturnu ploču, kao i sklopivi. To znači da se inovativno vozačko sjedalo, koje bismo tek mogli vidjeti u budućim konceptnim automobilima na salonu automobila, sada sve bliže putu.

Novi sklopivi sustav upravljanja također je savršeno kompatibilan sa sustavom upravljanja Steer by Wire (SBW) koji je tvrtka ranije razvila. Sustav SBW kontrolira upravljanje električnim signalima povezujući upravljač s uređajem dizajniranim za isporuku sile upravljanja koja se stvara od upravljača do kotača.

Sustav SBW omogućuje pružanje optimalnih performansi upravljanja u različitim uvjetima vožnje i minimizira vibracije koje dolaze od tutnjave ili udarca u volan, omogućavajući vozaču udobnu i stabilnu vožnju.

Osim toga, dizajn rezervnih dijelova nekih osnovnih elektroničkih dijelova, poput senzora i ECU-a (elektroničke kontrolne jedinice) u sustavu, osigurava da je vozilo sposobno održavati normalno upravljanje u hitnim slučajevima.

Buduće tržište mobilnosti

Hyundai Mobis planira aktivno odgovoriti na tržište automobila sa samoupravljanjem i buduće tržište mobilnosti, uključujući PBV (Purpose Built Vehicle ili Namjensko vozilo), daljnjim poboljšanjem svoje konkurentnosti raznim budućim tehnologijama, poput sklopivog upravljačkog sustava. Također planira promovirati sklopivi upravljački sustav kao glavnu izvoznu stavku.

'Hyundai Mobis nadilazi jednostavno ponovno tumačenje postojećih tehnologija i umjesto toga razvija tehnologije dijelova koji se primjenjuju na buduće automobile na potpuno nove načine', kaže Jang-don Choi, generalni direktor, Chassis/Safety BU, Hyundai Mobisa. 'Nastavit ćemo razvijati inovacije usmjerene na budućnost temeljene na našem znanju temeljnih tehnologija.'