CES 2022

[FOTO/VIDEO] Čarobna vanjska promjena boje: BMW iX Flow mijenja boju ovisno o vašem raspoloženju

08.01.2022 u 09:32

Bionic
Reading

Potaknuta električnim impulsima, elektroforetska tehnologija donosi različite pigmente u boji na površinu, kroz koje slika tijela poprima željenu obojenost

S izložbenim primjerkom BMW iX Flow razvijenim u suradnji s E Ink.-om predstavljenim na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu CES 2022, koji upravo traje, proizvođač vrhunskih automobila sa sjedištem u Münchenu nudi mogućnost buduće tehnologije koja koristi digitalizaciju kako bi također prilagodila vanjštinu vozila različitim situacijama i individualnim željama. Digitalizacija pruža integrirano korisničko iskustvo koje karakterizira individualnost i emocionalizacija u unutrašnjosti aktualnih BMW modela. My Modes načini rada omogućuju vozaču da u potpunosti prilagodi atmosferu u unutrašnjosti svom osobnom raspoloženju i iskustvu vožnje koje želi. Površina BMW iX Flow s E Ink. može mijenjati svoju nijansu boje na zahtjev vozača.

Frank Weber, član upravnog odbora BMW AG, razvoj, je rekao: 'Digitalna iskustva neće biti ograničena samo na zaslone u budućnosti. Bit će sve više spajanja stvarnog i virtualnog. S BMW iX Flow, mi oživljavavamo karoseriju automobila.'

BMW iX Flow s E Ink. Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Elektroforetska tehnologija

Tekuća promjena boje omogućena je posebno razvijenim omotom karoserije koji je precizno prilagođen obrisima potpuno električnog BMW-ovog Sports Activity Vehiclea (SAV). Potaknuta električnim impulsima, elektroforetska tehnologija donosi različite pigmente u boji na površinu, kroz koje slika tijela poprima željenu obojenost. 'BMW iX Flow je napredni istraživački i dizajnerski projekt i dobar primjer naprednog razmišljanja koje je BMW Grupa dokazala uvijek iznova', kaže Adrian van Hooydonk, voditelj dizajna BMW Grupe.

Inovativna tehnologija E Ink otvara potpuno nove načine promjene izgleda vozila u skladu s estetskim preferencijama vozača, uvjetima okoline ili čak funkcionalnim zahtjevima. Tehnologija stoga nudi neviđeni potencijal za personalizaciju u području vanjskog dizajna. BMW iX Flow s E Ink. demonstrira ovaj potencijal za impresivan učinak. S obzirom na to, BMW Grupa pokreće razvoj tehnologije kako bi se novi oblik personalizacije mogao doživjeti i izvana i iznutra budućih proizvodnih vozila.

Već danas je odabrana boja automobila izraz osobnosti vozača. Izbor vanjskih boja dostupnih za trenutne BMW modele pokriva širok spektar boja. Na taj se način može uzeti u obzir čežnja za izrazito ekspresivnim, ekstravagantnim ili sportskim izgledom izvana, kao i želja za podcijenjenim, suptilnim ili elegantnim izgledom. Svake se godine dodaju nove varijante koje odražavaju karakteristike dotičnog modela i koje omogućuju brandu da nastavi postavljati trendove u području dizajna eksterijera.

Nove tehnologije pružit će potpuno novu razinu slobode donošenja odluka u budućnosti. 'To vozaču daje slobodu da izrazi različite aspekte svoje osobnosti ili čak uživanje u promjenama prema van, i da to redefinira svaki put kada sjedne u svoj automobil', kaže Stella Clarke, voditeljica projekta za BMW iX Flow s E Ink. 'Slično modi ili statusnim oglasima na društvenim mrežama, vozilo tada postaje izraz različitih raspoloženja i okolnosti u svakodnevnom životu.'

  • +39
BMW iX Flow s E Ink. Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Kako varijabilna vanjska boja može povećati učinkovitost

Varijabilna vanjska boja također može doprinijeti dobrom stanju u unutrašnjosti i učinkovitosti vozila. To se postiže uzimajući u obzir različite sposobnosti svijetlih i tamnih boja kada je riječ o reflektiranju sunčeve svjetlosti i povezanoj apsorpciji toplinske energije. Bijela površina reflektira puno više sunčeve svjetlosti od crne. Podrazumijeva se, zagrijavanje vozila i putničkog prostora kao posljedica jakog sunčevog svjetla i visokih vanjskih temperatura može se smanjiti promjenom vanjštine u svijetlu boju. Po hladnijem vremenu, tamna vanjska površina pomoći će vozilu da apsorbira osjetno više topline od sunca.

U oba slučaja, selektivne promjene boje mogu pomoći u smanjenju količine hlađenja i grijanja potrebne za klimatizaciju vozila. Time se smanjuje količina energije potrebna električnom sustavu vozila, a time i potrošnja goriva ili električne energije vozila. U potpuno električnom automobilu promjena boje u skladu s vremenom također može pomoći u povećanju dometa. U unutrašnjosti bi tehnologija mogla, primjerice, spriječiti da se armaturna ploča previše zagrije.

Sama tehnologija E Ink iznimno je energetski učinkovita. Za razliku od zaslona ili projektora, elektroforetskoj tehnologiji nije potrebna nikakva energija kako bi se odabrano stanje boje održavalo konstantnim. Struja teče samo tijekom kratke faze promjene boje.

Milijuni kapsula boje u posebnom omotu

Elektroforetsko bojanje temelji se na tehnologiji koju je razvio E Ink, a također se koristi u sličnom obliku u čitačima e-knjiga. Nekoliko milijuna mikrokapsula ugrađeno je u površinski premaz BMW iX Flow s E Ink., a svaka ima promjer jednak debljini ljudske kose. Svaka od ovih mikrokapsula sadrži negativno nabijene bijele i pozitivno nabijene crne pigmente. Ovisno o odabranoj postavci, stimulacija električnim poljem osigurava da se bijeli ili crni pigmenti skupljaju na površini mikrokapsula i tako karoseriji automobila daju željenu nijansu.

Stella Clarke, voditeljica projekta za BMW iX Flow s E Ink. Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Površine E Ink. sastoje se od precizno izrezanih ePaper folija koje se nanose na karoseriju vozila. Kako bi se osiguralo da folija reproducira i karakteristične konture vozila i rezultirajuće gradijente svjetla i sjene, 3D model dotičnog segmenta karoserije dijeli se na pojedinačne segmente različitih veličina i prenosi u dvodimenzionalni uzorak.

Nakon nanošenja segmenata filma i spajanja napajanja za pobuđivanje električnog polja, cijela karoserija se zagrijava i zatvara kako bi se osigurao optimalan i ravnomjeran prikaz boja na cijeloj karoseriji pri svakom prelasku. Generativnim dizajnom i posebnim algoritmima kreira se struktura po mjeri koja je precizno usklađena s linijama i površinama karoserije za svaki segment.

Tehnologije laserskog rezanja jamče visoku preciznost u generiranju svakog segmenta. Nakon postavljanja segmenata i spajanja napajanja za stimuliranje električnog polja, cijela karoserija se zagrijava i zatvara kako bi se jamčila optimalna i ujednačena reprodukcija boja tijekom svake promjene boje.