SEMA 2019

Ford je predstavio jednokratni električni Mustang Lithium: Uvod u novi električni SUV Mach E

07.11.2019 u 15:33

Bionic
Reading

Mustang Lithium prototip ima električni motor Phi-Power snage 900 KS i Webasto bateriju, isporučujući okretni moment od 1356 Nm putem šesterostupanjskog ručnog mjenjača

Ford je na sajmu SEMA 2019 u Las Vegasu predstavio jednokratni električni prototip Mustanga, snage 662 kW (900 KS) opremljenim ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Automobil nazvan Lithium razvijen je u suradnji s Webastom, prikazan je uoči premijere Fordovog nadolazećeg modela potpuno elektičnog SUV-a pod nazivom Mach E. Mustangom inspirirani električni SUV, bi trebao imati svjetsku premijeru na salonu automobila u Los Angelesu 17. studenog ove godine.

Lithium ima nekoliko nadogradnji u odnosu na standardni model Stang. Osnovnom modelu Ford je dodao dijelove karoserije od karbonskih vlakana i 20-colne kotače. Također dobiva Fordov paket za upravljanje performansama (Performance Track Handling Pack), uz dodavanje modificiranih prednjih nosača i opruga za spuštanje koji spuštaju automobil da bude otprilike 2,5 centimetra bliže tlu, kao i prednjih kočnica Brembo sa šest klipova.

Unutrašnjost zadržava gotovo isti izgled kao i standardni automobil, ali ima koristi od prilagođenog 10,4-inčnog infozaslona osjetljivog na dodir. Prototip također dobiva četiri nova pogonska načina rada: Valet, Sport, Track i Beast (Zvijer) - koji se stupnjevito mijenjaju prema performansama i mogu se birati preko zaslona. Volan i instrumentna ploča, unutrašnjost vrata i ručica mjenjača dolaze u plavoj boji.

Ispod poklopca motora, tipični Mustangov V8 motor zamjenjuje se dvojezgrenim električnim motorom Phi-Power koji je uparen s 800-voltnom Webasto električnom baterijom. Okretni moment od 1356 Nm isporučuje se putem šesterostupanjskog ručnog mjenjača.

Ford nije objavio detalje raspona za električni Mustang, ali čini se da je dizajniran za brzinu, a ne za dugi domet baterije. S druge strane, jedine službene specifikaciju koju je tvrtka otkrila za svoj nadolazeći SUV model Mach E, jest ta da će imati raspon od 595 kilometara s jednim punjenjem.

  • +2
Mustang Lithium Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Ovaj one-off projekt pod nazivom Lithium sjajan je uvod u Fordov novi električni SUV Mach E.