uoči premijere

Automobil kojeg hrvatski kupci obožavaju: Škoda objavila prve skice osvježene Octavije

06.02.2024 u 16:24

Bionic
Reading

Sada u svojoj četvrtoj generaciji, Octavia bi trebala dobiti svoj facelift četiri godine nakon početka proizvodnje. Model će i dalje biti dostupan kao hatchback i Combi karavan. Osim toga, osvježena serija uključivati će Sportline i RS verzije

Škoda je objavila vanjske skice osvježene Octavije. Četvrta moderna generacija nastavlja nasljeđe ikoničnog modela marke, koji je ostvario prodajne brojke više od sedam milijuna primjeraka od svog lansiranja 1996. Ova posljednja iteracija predstavlja profinjenu vanjštinu s novim prednjim svjetlima, redizajniranim branicima i ažuriranom Škodinom rešetkom. Digitalna globalna premijera zakazana je za 14. veljače.

'Revitalizirati i razvijati karakteristike dizajna ikone naše marke zahtjevan je i fascinantan zadatak. Za najnovije ažuriranje Octavije, ponovno smo osmislili odbojnike i Škodinu rešetku. U isto vrijeme, izoštrili smo konture prednjih svjetala, dajući našem bestseleru još upečatljiviji i sportskiji izgled.

S ovim svježim izgledom i novim značajkama, kao što je druga generacija LED Matrix prednjih svjetala, Octavia će nastaviti osvajati svakodnevne istraživače u nadolazećim godinama.', izjavio je Oliver Stefani, voditelj Škoda Designa.

Profinjeni optički detalji

Sada u svojoj četvrtoj generaciji, Octavia bi trebala dobiti svoj facelift četiri godine nakon početka proizvodnje. Model će i dalje biti dostupan kao hatchback i Combi karavan. Osim toga, osvježena serija uključivati će Sportline i RS verzije.

Dizajnerske skice sugeriraju da će u sklopu nadogradnje obje karoserije Octavije dobiti novi svjetlosni potpis modela. Poboljšanja vozila uključuju napredna LED Matrix prednja svjetla druge generacije s novim svjetlosnim potpisom, dizajnirana za vrhunsko osvjetljenje ceste.

  • +5
Škoda Octavia: prve skice osvježene 4. generacije Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Nova prednja svjetla sada će imati ne samo sportskiji dizajn, već i Crystallinium element koji je već poznat iz novih generacija Superba i Kodiaqa. Crystallinium, jedinstveni kristalni element, daje prepoznatljivu plavu nijansu unutrašnjosti kućišta prednjih svjetala, dodatno poboljšavajući estetiku vozila.

Priča o uspjehu Škode Octavije

Osvježena Octavia spremna je nastaviti uspjeh niza modela: više od sedam milijuna jedinica isporučeno je kupcima od prve moderne generacije lansirane 1996.

Držeći titulu najpopularnijeg europskog karavana od 2016., Octavia je zaslužila brojne nagrade i priznanja međunarodnog automobilskog tiska, uključujući renomiranu nagradu Red Dot za izvanredan dizajn proizvoda 2020. – treću pobjedu za seriju.

U hrvatskim okvirima Škoda Octavia je već nekoliko godina u vrhu popularnosti. Tako je završavala na 1. mjestu najprodavanijih modela godine 2019. (s 3320 primjeraka), 2020. (s 2403 primjeraka), 2021. (s 1855 primjeraka) te 2022. (s 1957 primjeraka). Prošle, 2023. godine je zauzela 2. mjesto (s 2523 primjeraka), a nakon siječnja ove godine drži također 2. mjesto s prodanih 258 primjeraka.

Četvrta generacija iz 2019.

Varijanta karavan oduvijek je bila iznimno važan član modela Octavia, stoga ne čudi da je predstavljena u isto vrijeme kad i liftback kada je lansirana četvrta generacija. U usporedbi s prethodnim generacijama, četvrta Octavia nije samo dobila novi dizajn, koji Škoda nastavlja razvijati i u svojim ostalim modelima s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Prije svega, dobila je značajno unaprijeđenu tehnologiju i MQB platformu. Upravo su se u ovoj generaciji tradicionalnim benzinskim i dizelskim Octavijama pridružile inačice s blagim hibridom i plug-in hibridom, čineći model još svestranijim. Izdašan kapacitet prtljažnika iznosi 600 litara u limuzini (Octavia G-Tec nudila je 455 litara u limuzini, a Octavia iV 450 litara) i 640 litara u karavanu (495 litara u G-Tecu i 490 litara u limuzini Octavia iV).

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'