SVJETSKA PREMIJERA

Škoda predstavila novi Kodiaq: Druga generacija velikog SUV-a sada s više prostora, više značajki i više učinkovitosti

05.10.2023 u 08:38

Bionic
Reading

Njegovih pet pogonskih sklopova koji nude snage od 110 kW (150 KS) do 150 kW (204 KS) sada također uključuju plug-in hibridnu verziju – prvu za Kodiaq – s električnim dometom od više od 100 kilometara. Dva vrhunska motora standardno su povezana s pogonom na sve kotače

Škoda je održala svjetsku premijeru druge generaciju Kodiaqa. Ovaj SUV podiže održivost i učinkovitost na višu razinu i dolazi s novim konceptom interijera. Potpuno novi Kodiaq ima 13-inčni infotainment zaslon, inovativne Škoda Smart Dials s dodirnim kontrolama i novu strukturu asortimana s Design Selections.

Njegovih pet pogonskih sklopova koji nude snage od 110 kW (150 KS) do 150 kW (204 KS) sada također uključuju plug-in hibridnu verziju – prvu za Kodiaq – s električnim dometom od više od 100 kilometara. Dva vrhunska motora standardno su povezana s pogonom na sve kotače.

Na novom Kodiaqu isto tako debitiraju najnovije generacije LED Matrix prednjih svjetala i sustava dinamičke kontrole šasije. Prema podacima češkog proizvođača, do danas je proizvedeno 841.900 Kodiaqa koji su našli kupce na 60 tržišta diljem svijeta. Ova serija je također osvojila više od 40 međunarodnih nagrada od 2016. godine.

Škoda Kodiaq Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Vanjski dizajn: više mjesta za sve

Nova generacija Škode Kodiaq može se pohvaliti mišićavijim i upečatljivijim izgledom od svog prethodnika. Narastao je za 6 cm u dužinu, nudeći više prostora za putnike i prtljagu. Ukupna duljina iznosi 4758 mm, a povećan je i obujam prtljažnika: do 910 litara u varijanti s pet sjedala. Poboljšana aerodinamika demonstrirana je cd koeficijentom otpora od samo 0,282.

Dizajn SUV-a naglašen je preoblikovanim poklopcem motora s redizajniranim Škodinim logom i prepoznatljivom šesterokutnom rešetkom. Jedna ključna značajka su opcijska potpuna LED Matrix prednja svjetla druge generacije, koja bacaju svjetliju i jasniju svjetlost i čijih 36 pojedinačnih svjetlosnih segmenata stvara karakteristični prednji dio marke s 'četverookim' prednjim dijelom.

Unutrašnjost: birač mjenjača na stupu upravljača

Središnji dio interijera je samostojeći zaslon infotainmenta od 13 inča nadopunjen virtualnim kokpitom od 10 inča i opcijskim head-up zaslonom. Ispod zaslona infotainment sustava nalaze se nove višenamjenske kontrole (Smart Dials) – tri višenamjenska gumba za okretanje i pritiskanje s integriranim digitalnim zaslonima.

Ovi brojčanici pojednostavljuju pristup raznim funkcijama i kombiniraju dodirne povratne informacije s digitalnim informacijama.

Selektor za samo automatski mjenjač premješten je na stup upravljača, oslobađajući dodatni prostor na središnjoj konzoli. Udobnost je i dalje na prvom mjestu: opcijska Top ergonomska sjedala pružaju funkciju masaže s deset jastuka na napuhavanje i programabilnih jastuka.

Sigurnost: armija pomoćnika spremna

U svojoj drugoj generaciji, Škoda Kodiaq nudi vozaču niz naprednih sustava pomoći u vožnji koji povećavaju sigurnost i udobnost. Turn Assist pomaže u sprječavanju sudara na križanjima, a daljinsko parkiranje moguće je putem aplikacije. Uz funkciju spremljenih manevara parkiranja, vozilo pamti do pet manevara parkiranja i zatim ih izvodi automatski ili se vodi kroz aplikaciju.

Nadogradnja funkcije nadzora mrtvog kuta (Side Assist) proširuje njezin raspon detekcije za gusjenična vozila sa sedamdeset na devedeset metara, povećavajući sigurnost, posebno na autocestama. Redizajnirani Traffic Jam Assist pruža jasniji pogled na okolna vozila u virtualnom kokpitu i kombiniran je s Adaptive Lane Assist i Adaptive Cruise Control. Ovo radi u sprezi s navigacijskim sustavom za predviđanje skretanja i križanja.

Što se tiče pasivne sigurnosti, Kodiaq druge generacije nudi do devet zračnih jastuka, uključujući opcijske bočne zračne jastuke za putnike na stražnjim sjedalima.

Povezivost: bežično ažuriranje

Novi SUV uvijek je online i nudi niz mobilnih usluga i infotainment aplikacija. U automobilu postoje tri zaslona: 10-inčni virtualni kokpit, središnji infotainment zaslon od do 13 inča i sada također head-up zaslon. Auto je opremljen s četiri USB-C priključka snage 45 W za brzo punjenje mobilnih uređaja. Jedna nova značajka je poboljšano bežično punjenje, koje omogućuje da se dva pametna telefona pune induktivno istovremeno sa 15 vata snage.

Varijabilna središnja konzola

Infotainment sustav u potpuno novom Kodiaqu ima standardni 10-inčni multi-touch zaslon, DAB+ radio, kontrolu gestama i glasovne naredbe. Dodatna navigacija dodaje 13-inčni zaslon, s uputama koje se sada prikazuju na head-up zaslonu. Osam standardnih zvučnika brine se za kvalitetu zvuka, uz četrnaest Canton zvučnika audio sustava kao opcijsku alternativu.

Budući da je stalno online, SUV može koristiti OTA (over-the-air) ažuriranja softvera i napredno planiranje rute. Online usluge Škoda Connect, značajke specifične za Kodiaq iV plug-in hibrid i niz infotainment aplikacija pružaju poboljšanja udobnosti i praktičnosti za vozača i sve putnike u automobilu. Povrh toga, dodatne funkcije za navigaciju, prilagodljivi tempomat, kontrolu dugih svjetala ili dodavanje različitih varijacija ambijentalnog osvjetljenja mogu se neprimjetno integrirati online na zahtjev.

  • +78
Škoda Kodiaq: druga generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda Auto

Motori: prvi put Kodiaq plug-in hibrid

Po prvi put, popularni SUV bit će dostupan i kao Kodiaq iV s plug-in hibridnim pogonskim sklopom. Škoda koristi najnoviju iteraciju svog plug-in hibridnog pogonskog sklopa za elektrifikaciju druge generacije Kodiaqa. Sadrži 1.5 TSI od 110 kW (150 KS) koji, zajedno s električnim motorom, daje snagu sustava od 150 kW (204 KS), koja se prenosi na prednje kotače preko 6-stupanjskog DSG mjenjača.

Nova visokonaponska baterija omogućuje čisto električni domet od više od 100 km po WLTP ciklusu. Punjenje do 11 kW na zidnim kutijama i AC punjačima, kao i 50 kW na DC punjačima za brzo punjenje osigurava brzo punjenje baterije kod kuće ili na putu. Energija se također rekuperira tijekom kočenja.

Škoda Kodiaq iV Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Unatoč velikoj bateriji, Kodiaq iV nudi veliki prtljažni kapacitet od 745 litara. Infotainment sustav uključuje brojne funkcije specifične za plug-in hibridnu verziju – kako bi pretraživanje stanica za punjenje bilo posebno jednostavno, na primjer.

Uz Kodiaq iV, druga generacija SUV-a dostupna je s dva benzinska motora i dva dizelaša, a svi su povezani sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem. Početni 1.5 TSI benzinski model sa 110 kW (150 KS) prvi je u ponudi koji ima blagu hibridnu tehnologiju koja koristi 48-voltni starter-generator s remenom i 48-voltnu litij-ionsku bateriju.

Energija koja se povrati tijekom kočenja može podržati motor s unutarnjim izgaranjem s pojačanom električnom snagom ili omogućiti SUV-u da se kreće uzbrdo s potpuno isključenim motorom. Oba hibridna motora pripadaju najnovijoj seriji motora EA 211 evo2. Rade na štedljivom Millerovom ciklusu, opremljeni su turbopunjačem koji koristi varijabilnu geometriju turbine.

Motor 1.5 TSI, s integriranom blagom hibridnom tehnologijom, također ima tehnologiju aktivnog cilindra najnovije generacije (ACT+). Dvije 2.0 TDI dizelske varijante isporučuju snagu od 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 KS). Vrhunski dizelski i benzinski motori dolaze s pogonom na sve kotače. Osim toga, svi motori u ovoj liniji zadovoljavaju Euro 6e standard emisije. Naglašavajući učinkovitost i glatki rad, svi motori u drugoj generaciji Kodiaqa skrojeni su za zahtjevnog vozača.

Premijera za novi DCC Plus Dynamic Chassis Control

Druga generacija Kodiaqa opcijski je dostupna s novom DCC Plus Dynamic Chassis Control. Ova nova verzija koristi dva neovisno kontrolirana ventila za odvajanje stupnja odskoka i kompresije ovjesa. Prethodno je obje funkcije kontrolirao zajednički ventil. Nova generacija omogućuje brže podešavanje prigušenja i širi raspon karakteristika prigušenja.

Vozači i putnici će primijetiti razliku u obliku bržih odgovora, poboljšane dinamike vožnje i povećane udobnosti. Razmak od tla s DCC Plus ostaje isti kao i sa standardnim ovjesom.

Kodiaq Sportline: Sveobuhvatna oprema, tipični crni detalji i ukrasi koji izgledaju metalno u unutrašnjosti

Kodiaq Sportline trenutno je vrhunski model u drugoj generaciji velikog Škodinog SUV-a. Njegova opsežna standardna oprema uključuje TOP LED Matrix prednja svjetla i električno upravljanje stražnjim vratima. Vanjski izgled obilježen je brojnim sjajnim crnim detaljima, koji se sada protežu i do D-stupa.

Prednji i stražnji pragovi, kao i bočni pragovi su u boji karoserije, dok 19-colni aluminijski naplatci, ekskluzivni za Sportline, imaju polirani antracit finiš. Unutrašnjošću Sportline Design Selection dominira sportska crna u kombinaciji s elementima ukrasa metalnog izgleda. Kodiaq Sportline se može naručiti sa svim pogonskim sklopovima koji se nude za seriju modela, uključujući Kodiaq iV plug-in hibridni pogon.