SVJETSKA PREMIJERA

Škoda predstavila novi Superb: Novi izgled, više prostora i udobnosti, vrhunska tehnologija

03.11.2023 u 08:36

Bionic
Reading

Šest je varijanti motora: benzinski 1.5 TSI sa 150 KS ima blagu hibridnu tehnologiju, snažni 2.0 TSI od 204 KS i 265 KS, štedljivi dizel 2.0 TDI od 150 KS i 193 KS te plug-in hibrid s ukupno 204 KS uz potpuno električni domet od više od 100 km (WLTP)

Škoda je sinoć održala svjetsku premijeru nove, četvrte generacije Superba. Već sad se može reći kako novi Superb nastavlja tradiciju prostranih i profinjenih automobila. Suvremeni materijali i tehnologija pružit će putnicima još veću udobnost, a veći je i unutarnji prostor, kako za putnike tako i za prtljagu.

Četvrta generacija dolazi s obiljem mogućnosti izbora. Superb će i dalje biti dostupan u izvedbi Combi karavan i limuzina (Škoda ju naziva hatchbackom), a kupci će moći birati između sedam različitih dizajna interijera, šest opcija pogona uključujući plug-in hibridnu varijantu i pogon na sve kotače.

Bit će tu i vrhunska razina opreme Laurin & Klement.

'Superb je vodeći model u Škodinoj ponudi motora s unutarnjim izgaranjem više od 20 godina. U svojoj će četvrtoj generaciji i dalje biti upravo to, nudeći još profinjeniji, skulpturalni dizajn, izvanrednu prostranost i vrhunsku tehnologiju,' kaže Klaus Zellmer, predsjednik uprave Škode.

Škoda Superb limuzina Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Nove boje i više prostora

Vanjski izgled ponosno prikazuje Škodin novi dizajnerski jezik, Modern Solid. Kupci će moći birati između ukupno osam nijansi boja, od kojih je šest potpuno novih. To su Purity White bijela i metalik nijanse Pebble Silver srebrna, Ebony Black crna, Cobalt Blue plava, Carmine Red crvena i Ice Tea Yellow žuta.

Novi Superb veći je od prethodne generacije, a karoserija se može pohvaliti poboljšanom aerodinamikom. Niži koeficijenti otpora su 0,23 za hatchback i 0,25 za Combi karavan, poboljšanja od 10 posto odnosno 15 posto pridonose smanjenoj potrošnji goriva. Prednjim dijelom automobila dominira nova osmerokutna rešetka i druga generacija LED Matrix prednjih svjetala, koja daju do 40 posto više svjetla nego prva verzija. Kotači mogu biti promjera do 19 cola.

'Superb je tradicionalno oblikovao Škodin dizajnerski jezik i četvrta generacija modela nastavit će činiti upravo to: njegov izgled karakteriziraju oštro iscrtane linije, jasno definirane dinamične proporcije i moderan skulpturalan i kristalan stil. Također smo uspjeli značajno poboljšati aerodinamiku i hatchbacka i Combi karavana, dok smo u isto vrijeme putnicima ponudili još više prostora,' kaže Oliver Stefani, voditelj Škoda Designa.

Superb nudi više prostora i za putnike i za prtljagu. Obje varijante karoserije dulje su i više od prethodnika (za 40 mm i 5 mm u Combiju, 43 mm i 12 mm u hatchbacku), tako da putnici neće imati samo više prostora za noge, već i više prostora za glavu. Prtljažnik ostaje ogroman, s hatchbackom koji se može pohvaliti sa 645 litara prostora (povećanje od 20 l), a Combi sa 690 litara (30 l više).

Praktičnost i održivost

Unutrašnjost Škode Superb četvrte generacije praktična je u pogledu prostora i pohrane, ali i kontrola i funkcija. Armaturna ploča je čista i elegantna, kojom dominira veliki 10" ili 13" infotainment zaslon, s 10" Virtualnim kokpitom za vozača.

Posebna značajka nove generacije su višenamjenski Smart Dials koji omogućuju brz i jednostavan pristup raznim funkcijama, uključujući podešavanje klima uređaja.

Sedam različitih odabira dizajna interijera stvara ugodno okruženje za putnike, a korišteni materijali stavljaju poseban naglasak na održivost.

Svi tekstilni materijali na sjedalima i oblogama vrata izrađeni su od 100 posto recikliranog poliestera, na primjer, dok je koža štavljena ekološki prihvatljivim postupkom. Strugač za led u poklopcu rezervoara i kišobran u vratima, koje je prvi imao Superb, sada su također izrađeni od održivih materijala.

  • +108
Škoda Superb Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Pogonski sklopovi

Automobile pokreće jedna od šest varijanti motora. 1.5 TSI jedinica sa 110 kW (150 KS) ima blagu hibridnu tehnologiju, dok 2.0 TSI jedinica u izvedbama od 150 kW (204 KS) i 195 kW (265 KS) daje obilje snage. Štedljivi dizel 2.0 TDI bit će dostupan u verzijama od 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 KS).

Škoda Superb Combi Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Šesti pogonski sklop je plug-in hibrid koji kombinira 1.5 TSI jedinicu i elektromotor. Potonji isporučuje snagu sustava od 150 kW (204 KS) i omogućuje potpuno električni domet od više od 100 kilometara prema WLTP ciklusu. Ova će jedinica biti ekskluzivna za karavan Superb Combi.

Škoda Superb Combi iV Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Sve varijante najnovije generacije Superba imaju DSG automatski mjenjač s biračem na stupu upravljača, a najjači dizelski i benzinski motori standardno dolaze s pogonom na sve kotače.

Škoda Superb Laurin & Klement Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Sustavi pomoći i napredna tehnologija

Niz naprednih sustava pomoći vozaču (kao što je nova generacija sustava pomoći pri parkiranju, potpomognuta vožnja i nadzor mrtvog kuta) olakšat će vožnju automobila.

Dodatno prilagodljivo podvozje DCC Plus pružit će vrhunsko iskustvo vožnje. Superb se također može pohvaliti vrhunskom sigurnosnom opremom s do deset zračnih jastuka i naprednom povezivošću.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'