zbog štednje

Audi TT i R8 odlaze u povijest: Dva kultna sportska modela prestat će se proizvoditi?

25.03.2019 u 10:17

Bionic
Reading

I Audi je suočen s visokim troškovima elektrifikacije svojih budućih modela

Neizvjesna je budućnost sportskih modela Audi TT i R8 jer će njemački proizvođač automobila Audi lansirati nove električne automobile te smanjiti broj automobila s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem. Audijev skupi ulazak u segment električnih vozila, s visokim troškovima razvoja i smanjenom profitabilnošću za modele kupea, mogao bi značiti kraj ova dva iznimno cijenjena sportska modela. Njemački proizvođač luksuznih automobila smanjuje složenost palete modela i troškove nakon problema s dizelskim motorima i novim europskim testnim režimom WLTP.

R8 i TT ulaze u drugu polovicu svog životnog ciklusa, a Audi će uskoro morati odlučiti hoće li biti nasljednika tih dvaju modela. 'Kao inženjeri, htjeli bismo da ih žele i naši kolege iz prodaje, ali je pitanje možemo li si ih priuštiti', rekao je šef razvoja Hans-Joachim Rothenpieler na marginama Audijeve godišnje konferencije prije desetak dana. Inženjeri se bore da spase TT i R8 jer su dio Audijevog DNA, rekao je. To bi moglo biti teško jer je Audijeva matična kompanija Volkswagen grupa rekla svojim brendovima da prilagode ciljeve profitne marže za nove modele kako bi uključili emisije CO2, čineći to teškim za sportske automobile bez skupe elektrifikacije, izjavio je Rothenpieler.

Još nije donesena odluka o modelima nasljednika. Izvršni direktor Audija Bram Schot izjavio je kako bi budući sportski automobili mogli biti električni, nagovještavajući potencijalne nasljednike na baterije. Govoreći o logotipu modela RS, Schot je rekao da 'crveni dijamant mora postati zeleniji'.

Globalne isporuke modela TT 2018. pale su za 38 posto, na 14.641 komad, dok je prodaja modela R8 pala za 10 posto, na samo 2760 komada.