DRŽAVNE NEKRETNINE

Zviždačica Đerek nakon četverosatnog ispitivanja u USKOK-u: Pozivam ministra Horvata na kavu

28.01.2022 u 22:50

Bionic
Reading

USKOK je u petak ispitao Maju Đerek, zviždačicu iz Državnih nekretnina koja je ukazala na nepravilnosti i nezakonitosti u toj tvrtki. S njom je za Dnevnik Nove TV razgovarao reporter Domagoj Mikić

Maja Đerek, zviždačica iz Državnih nekretnina, pozvana je u USKOK na temelju opsežne kaznene prijave koju je podnijela prije mjesec dana, a u kojoj je opisala detalje oko zlouporabe položaja i ovlasti i pogodoavanja na štetu tvrtke protiv direktorice Renate Sabo i drugih osoba. U svojem je iskazu prozvala i dodjeljivanje stanova ministru Mariju Banožiću i predstojniku premijerova ureda Zvonimiru Frki Petešiću.

Ispitivanje je danas trajalo oko četiri sata, otkrila je. "Davala sam izjave o svemu onome što sam navela u kaznenoj prijavi na 37 strana i 45 priloga", objasnila je za Dnevnik Nove TV.

Nisu uspjeli sve odraditi jer je, kako tvrdi, njezinih dokaza jako puno i u ponedjeljak nastavljaju.

Ministri Banožić i Horvat imali su komentare na njezine istupe. "Ne bih rekla da su oni iznijeli ništa da pobiju moje tvrdnje'', kazala je. ''Pozivam ministra Horvata na jednu kavu pa da ja njemu sa svojim dokazima dokažem da to nije točno", dodala je.

Darko Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U slučaju Frke Petešića je sporno što se stan obnovio neovisno od cijele zgrade, kazala je Đerek. "Vidi se da su Državne nekretnine provele jednostavnu javnu nabavu isključivo za njegov stan. Uostalom, i neke od spornih stvari su priznale i same Državne nekretnine", rekla je i dodala da je USKOK nije ispitivao o tome.

Od tužbi ne strahuje. "Zato što za sve imam dokaze, a neke od mojih navoda su priznali relevantni sudionici svega toga. Nije me strah", zaključila je, a čvrsto vjeruje da USKOK neće odbiti njezinu kaznenu prijavu zbog svih prikupljenih dokaza.