PRILIKA ZA ŽELJNE ZNANJA

Znanstvenopopularna predavanja na Ruđeru

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.11.2009 14:19
  • Objavljeno 13.11.2009 u 13:34
znanost kemija znanstvenici

znanost kemija znanstvenici

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Na Institutu Ruđer Bošković započinje Ciklus znanstvenopopularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2009. godinu. Organiziranjem ovog ciklusa predavanja Ruđerovi znanstvenici žele širu javnost upoznati sa znanstvenim otkrićima za koja su dodijeljene Nagrade te ih zainteresirati za znanstvena istraživanja na kojima rade hrvatski znanstvenici

Nobelova nagrada predstavlja jedno od najznačajnijih svjetskih priznanja pojedincima ili organizacijama za postignuća u različitim područjima ljudskog djelovanja. To uključuje izvanredna istraživanja, nove tehnike i tehnologije ili izniman doprinos društvu.

Pri samom spomenu Nobelove nagrade u glavi većine ljudi stvara se slika univerzalnih genijalaca i briljantnih pojedinaca koji su je dobili. Stoga svake godine dodjela Nobelovih nagrada nanovo budi velik interes javnosti. Međutim, popularnoznanstvena predavanja namijenjena akademskoj i široj javnosti o tim otkrićima su rijetka.

Institut Ruđer Bošković desetljećima razvija sve glavne pravce prirodnih znanosti i njeguje akademski duh te je stoga pravo mjesto na kojemu bi se ova otkrića trebala na pristupačan način predstaviti javnosti.

Rubelj otvara ciklus

Prvo predavanje u ciklusu održat će dr. sc. Ivica Rubelj, znanstvenisuradnik u Zavodu za molekularnu biologiju IRB-a na temu: Telomere itelomeraza u starenju i imortalnosti. Predavanje će se održati uutorak, 17. studenog s početkom u 15 sati u predavaonici III. krila, ainformacije o ostalim predavanjima potražite ovdje.

Nobelove nagrade u prirodnim znanostima dodjeljuju se za fiziku, kemiju i medicinu. Dobitnici Nobela za 2009. godinu za fiziku su Charles K. Kao za rad na optičkim svjetlovodima visoke propusnosti te Willard S. Boyle i George E. Smith za otkriće CCD senzora, dok su za kemiju, preciznije za otkriće strukture ribosoma, nagradu dobili Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz i Ada E. Yonath.

Ove godine, prvi put u povijesti Nobelovu nagradu de podijeliti dvije žene, i to Nobelovu nagradu za medicinu. Elizabeth Blackburn, Carol Greider i Jack Szostak su taj genijalni tim, čije otkriće telomeraza može u potpunosti promijeniti naše shvaćanje i terapiju karcinoma. O tome zašto je to otkriće važno za dobrobit čovječanstva, više možete saznati upravo na prvom predavanju u ciklusu, kada će vam dr. sc. Ivica Rubelj reći nešto više o tome što su to telomeraze i kakvu ulogu imaju u održavanju imortalnosti matičnih i spolnih stanica, ali i nastanku i rastu tumora.

U sklopu Ciklusa znanstvenopopularnih predavanja održat će se i predavanje povodom Nobelove nagrade za fiziku, o kojoj će govoriti dr. sc. Hrvoje Zorc, predstojnik Zavoda za laserska i atomska istraživanja na IRB-u, te predavanje o ribosomima povodom dodjele nagrade za kemiju, o kojima će nešto više reći akademik prof. dr. sc. Željko Kudan.

Organiziranjem ovakvih događanja Institut Ruđer Bošković nastoji tajne i ljepote znanosti podijeliti sa svojim kolegama i studentima te ih približiti hrvatskim građanima. Ovaj ciklus znanstvenopopularnih predavanja jedna je od brojnih serija predavanja koje ruđerovci planiraju organizirati i tijekom 2010. godine, kada Institut Ruđer Bošković obilježava 60. godišnjicu svojega postojanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi