HEBRANG NA SUČELJAVANJU U SPLITU

'Znali smo da prodaja brodogradilišta neće uspjeti'

17.10.2009 u 15:16

Bionic
Reading

Na konferenciji Zagrebačke burze u splitskom hotelu Le Meriden Lav, organizirano je sučeljavanje predsjedničkih kandidata - Vesne Pusić, Andrije Hebranga, Ive Josipovića i Vesne Škare-Ožbolt. Kandidat HDZ-a, Andrija Hebrang, pred svojim je suparnicima odlučio zaigrati na kartu iskrenosti. Šokirao ih je rekavši da se znalo da prvi natječaj za brodogradilišta neće uspjeti

U Hotelu Le Meridien Lav kraj Splita, u sklopu 19. konferencije Zagrebačke burze, organizirano je sučeljavanje nekih predsjedničkih kandidata, pretežno o ekonomskim i financijskim temama. Sučeljavanje pred brojnom publikom i izvjestiteljima je moderirao Mislav Bago.

Prvo pitanje pred stručnom publikom i novinarima je bilo tko od kandidata posjeduje dionice. Svi kandidati, Andrija Hebrang, Vesna Pusić, Vesna Škare-Ožbolt i Ivo Josipović su se očitovali da ne posjeduju dionice. Tijekom diskusije i sučeljavanja u objektivno teškom položaju je bio kandidat HDZ-a Andrija Hebrang koji je morao promovirati sebe i svoju kandidaturu, ali i braniti pozicije Vlade u kojoj HDZ vodi glavnu riječ.

Hebrang je ostavio solidan dojam, na momente je vješto izbalansirao autoironiju i humor, pa se može reći da je bio i najzabavniji sugovornik. I sam se požalio da tijekom kampanje najviše vremena i energije potroši na obranu odluka Vlade, pogotovo zbog kriznih poreza i korupcijskih afera i da mu je kriza uteg na kandidaturi. Hebrang tvrdi da smo još duboko u krizi i da nam je glava pod vodom, ali se slikovito izrazio da sada dišemo na dihalicu, da ćemo uskoro isplivati na površinu, ali da bi isplivali trebamo početi plivati, a ne plutati. S tim u vezi predlaže potpunu poreznu, ali i druge reforme. Pri tome se pozvao na američki primjer, što je zapravo neusporedivo.

'Mi smo išli u taj natječaj, jer je on bio uvjet Europske unije. Jasno je bilo da to to neće proći jer je teret od desetak milijuna kuna', rekao je Hebrang.

Za razliku od njega i dvije kandidatkinje, Ivo Josipović, koji ni izbliza nije bio u vrhu hrvatske politike, ostavio je odmjeren dojam političara sigurnog u sebe. Njegova uvjetna bezličnost i nedostatak karizme je zapravo njegov najjači brand i objektivno se može kazati da je odličan materijal za predsjednika RH s obzirom na ovlasti i realnu težinu te funkcije. Odmah je ustvrdio da je Hrvatska definitivno na krivom putu, prije svega zbog korupcije i kriminala. Iznio je procjenu Svjetske banke da je 12,5 milijardi kuna nestalo u lancu korupcije i to bi bila dobrodošla sredstva za akumulaciju. Naglasio je da imamo razne strategije i akcijske planove, ali nema primjene ni rezultata tih mjera.

Na žalopojke Andrije Hebranga da su mjere reforme uvijek nepopularne, Josipović je replicirao da je najgore ne provoditi nikakve reforme i uz to biti nepopularan, aludirajući na Vladu Jadranke Kosor. Svi su se kandidati složili da je u ovom trenutku tečaj kune sporedno pitanje. Vesna Pusić je naglasila da veliki vanjski dug sam po sebi ne bi bio upitan da su ta sredstva dobro investirana u proizvodnju, ali kod nas su sredstva utrošena u potrošnju.

Pusić smatra da nam ne treba konsenzus, već kompetentno vodstvo i leadership koji će povući gospodarstvo te maknuti politiku iz ekonomije. Komentirajući stanje u brodogradilištima, Vesna Pusić je rekla kako lažu oni koji tvrde da dio radnika nakon privatizacije neće izgubiti posao, dodavši kako neka od pet brodogradilišta obuhvaćena privatizacijom neće opstati. Po Vesni Škare Ožbolt "brodogradilišta neće izdržati do drugog natječaja za privatizaciju". Zauzela za javno-privatno partnerstvo u brodogradilištima.

Josipović je upozorio da se u vezi s brodogradilištima "u EU rade igrokazi, te je naglasio da država mora zbrinuti radnike.

Hebrang je istaknuo da tri brodogradilišta mogu opstati. "Ubrzani drugi krug natječaja za privatizaciju može poništiti negativne učinke prvog kruga", dodao je Hebrang. Kako je rekao zbog brodogradilišta je tri puta odlazio na pregovore u Bruxelles, a dopredsjednik Damir Polančec deset puta, i, kako je rekao, "ništa nismo postigli". Reagirala je Vesna Pusić rekavši kako problem i jeste u tomu što nisu ništa postigli.

U raspravi o brodogradilištima Josipović je upozorio kako prijeti opasnost gubitka pomorskog dobra, a Vesna Škare je dometnula da bi "prodaja pomorskog dobra bila nacionalna izdaja". Replicirao je Hebrang rekavši kako on nema informaciju o prodaji pomorskog dobra te da on "ne bi dao zemlju za dug".

U raspravi o javnoj upravi , Pusić je rekla da je 50 posto, a Škare Ožbolt 30 posto viška zaposenih. Josipović je, pak, istaknuo da je "veći problem needuciranost i korupcija u dijelu državne uprave". Po Hebrangu, dok se ne budu otvarala radna mjesta u gospodarstvu "ljudi će bježati u javnu upravu".

Josipović, Škare-Ožbolt, Pusić i Hebrang
Vesna-Škare Ožbolt je u više navrata replicirala Hebrangu, oštro kritizirajući aktualnu Vladu i poreznu politiku. Pritom se više bavila potezima vlasti unatrag pet-šest mjeseci, godinu i više, te na toj osnovi je predlagala buduća rješenja, ne toliko u okviru funkcije predsjednika, već je riječ o operativnim mjerama neke buduće Vlade. Sanaderovu vladu je opisala kao putnike na Titanicu koji još od travnja ove godine piju šampanjac na palubi broda.

Bilo je još nekoliko općih pitanja i predvidivih odgovora. Ivo Josipović je natuknuo da se ova sučeljavanja i kampanja trebaju baviti svim aspektima hrvatskog društva, a ne prilagođavati trenutnoj ciljanoj publici. U publici su zapaženi i lokalni političari iz SDP-a i HNS-a, ali ne i splitski gradonačelnik ili predstavnici lokalnog HDZ-a. To je znakovito i zbog jasnog pokazatelja raskola u HDZ-u i izostanka podrške kandidatu Hebrangu, što je u najmanju ruku nekorektno. Možda se zato Hebrang i opustio i bio iznenađujuće zabavan i ležeran. Osim toga, nadamo se da će Josipović nastaviti sa svojim antiestradnim imageom koji bi mogao na Pantovčak konačno dovesti osobu koja bi bila anonimni službenik građana Hrvatske, a ne karizmatični političar s koruptivnim sklonostima. Uostalom, još jučer je Rohatinski naglasio da nema više popravnog. A izbor novog predsjednika bi mogao biti prvi signal budućih promjena.