SELIDBA U ZAGREB TOWER

Zmajlović prikrio trošak od 4 milijuna kuna

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša tajnim su se ugovorima s tvrtkom “Europolis Zagreb Tower” obvezali plaćati godišnju zakupninu i troškove održavanja četiri milijuna kuna skuplje nego do sada!

Zakupnina za ukupno 9396 četvornih metara utvrđena ugovorima iznosi 7,1 milijun kuna. Zajedno s troškovima održavanja, taj se iznos penje na 10,7 milijuna kuna. Državne institucije za zaštitu okoliša ugovorom su se suglasile da će na taj iznos plaćati PDV, čime bi ukupna svota mogla dostići astronomskih 13,4 milijuna kuna godišnje, piše Slobodna Dalmacija

Do sada su Ministarstvo, Fond, Agencija za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode za najamninu, sve režije, čišćenje ureda i zaštitarske usluge - prema izračunima rađenima u kabinetu ministra Mihaela Zmajlovića - ukupno plaćali 9,6 milijuna kuna. U taj su iznos uključeni i troškovi telefona za 582 djelatnika od 1,6 milijuna kuna. U izračunu za Zagreb Tower stavka za telefon nije uračunata, pa će ukupna svota nesumnjivo biti i veća.

Ugovor o najmu koji su Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša sklopili s tvrtkom “Europolis Zagreb Tower” proglašen je tajnom iako je riječ o poslu od javnog interesa čiju cijenu plaćaju porezni obveznici.

Ova odredba uvrštena je na zahtjev “Europolisa”, a izravno se kosi s Aarhuškom konvencijom o pravu na pristup informacijama koja je u Hrvatskoj ratificirana 2007. godine, a čiji se tekst nalazi na službenim web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode.