BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

Živite u stambenoj zgradi u Zagrebu? Ovo su službene upute za vas

16.03.2020 u 17:35

Bionic
Reading

Grad Zagreb izdao je povodom širenja koronavirusa posebne preporuke stanarima stambenih zgrada, podsjećajući da su najugroženiji stanovnici osobe oslabljenog imuniteta, dijagnosticirani bolesnici i osobe starije od 65 godina. 'Pozivamo predstavnike stanara da u svojim zgradama organiziraju pomoć najugroženijim skupinama', stoji u pozivu Grada Zagreba

Od predstavnika stanara traži se i da odaberu najmlađe stanare za pomoć najstarijima, da uspostave komunikacijski kanal između mladih i ugroženih, da nazovu najugroženije skupine jednom dnevno i provjere jesu li dobro, te da uvedu red prikupljanja otpada ispred stanova najugroženijih.

Od mladih se traži da pomognu ugroženima prilikom nabavke namirnica, lijekova i drugih potrepština (namirnice dostaviti na prag stana bez fizičkog kontakta); da pomognu starijima u komunikaciji s institucijama, liječnicima i drugima (email, telefon), te da budu odgovorni, izbjegavaju izravne kontakte i okupljanja kako ne bi ugrozili druge.

  • +10
Koronavirus ispraznio ulice hrvatskih gradova Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Od starijih i bolesnih traži se da ne izlaze iz domova, da izbjegavaju izravan kontakt s ljudima, da nakon preuzimanja dostavljenih namirnica, lijekova i sl. prebrišu i operu ruke, da pomoću telefona i interneta (ukoliko se time služe) komuniciraju sa svojim predstavnikom stanara, mlađim susjedima i svima ostalima.

Objavljene su i detaljne upute što učiniti u slučaju pojave simptoma zaraze koronavirusom, kao i brojevi telefona na koje se tada treba javiti. Više možete doznati ovdje.