PREUZIMANJE HYPO BANKE

Živi zid i Franak: Proširite istragu na Željka Rohatinskog

29.08.2016 u 12:21

Bionic
Reading

Koalicija Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku zahtijeva od Državnog odvjetništva da postupak istrage koji se odnosi na korupciju vezanu za preuzimanje Hypo Alpe Adria banke od njemačke BLB banke iz 2007. godine proširi i na Hrvatsku narodnu banku, posebice na bivšeg guvernera Željka Rohatinskog, čija je odluka prevagnula, navodi se u priopćenju te grupacije koje potpisuje Hrvoje Runtić, voditelj koalicijskog stožera

'Zahtijevamo da se o ovom slučaju jasno očituje sadašnji guvernerBoris Vujčić, umjesto da građanima priča viceve o Muji i Sulji, jer je u to vrijeme bio jedan od najbližih suradnika Željka Rohatinskog', poručuju iz koalicije Jedina opcija okupljene oko Živog zida. Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje ‘prozvao’ je prošli tjedan HNB, ali samo kao regulatora u slučaju prenamjene zemljišta na Pagu, odnosno pitajući jesu li kontrolirali Hypo banku, ali niti Šprlje niti DORH nisu prozvali HNB da objavi zašto je, nakon prvotnog odbijanja, u kratkom roku promijenio mišljenje i odluku, navode u priopćenju.

Kako tvrde u koaliciji Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku, guverner HNB-a u to vrijeme bio je Željko Rohatinski te je sredinom 2007. najprije odbio zahtjev BLB-a za preuzimanjem Hypo banke, da bi nedugo nakon toga promijenio mišljenje i odobrio zahtjev njemačke banke. Upravo je ta promjena stava i odluke u kratkom roku, smatraju, sumnjiva i zahtijeva istragu.

Dalje objašnjavaju da je, u istrazi povodom slučaja Hypo banke u Austriji, Josip Vresk, još uvijek član DIP-a, u svom iskazu jasno priznao da je primio mito za poslove lobiranja i utjecanja da se ishodi drugačija odluka u HNB-u. 'Dakle, 'lobisti' su mitom mogli utjecali na vodstvo HNB-a da odobri to da BLB preuzme Hypo Alpe Adria banku. HNB je nakon 'lobiranja' odobrio preuzimanje', smatraju u koaliciji.

Podsjetimo ukratko: HTV je prije nekoliko dana prenio da je član DIP-a Josip Vresk u sklopu sudskog postupka, koji se vodi na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria banke Josefa Kirchera zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura, austrijskim istražiteljima priznao da je primio novac od Hypo banke za određene projekte u Hrvatskoj i utjecaj na HNB, i to kada je već bio član DIP-a. HTV je također prenio prijevod navodnog Vreskova priznanja u Austriji o primanju mita, u kojem je naveo da je od Alexa Kropiuniga od kraja 2006. do svibnja 2007. tri puta dobio po 70.000 eura u gotovini.

Zbog svega toga u koaliciji Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku smatraju da bi institucije morale istražiti HNB, a za to se Šprlje - kao prvi čovjek pravosuđa - ne zalaže!