poslovanje čistoće

Fijasko sa ZG vrećicama. Mjesečno ih se prodavala tek četvrtina od planiranog

02.10.2023 u 12:36

Bionic
Reading

Iako se od njih puno očekivalo, prodaja plavih komunalnih ZG vrećica očito je - podbacila. Naime, prema podacima iz izvještaja Društva Zagrebački holding za prvih šest mjeseci 2023. godine, o kojem će se raspravljati na predstojećoj sjednici Skupštine Grada, plan je bio prodati prosječno 78.085.000 litara, a mjesečno ih se prodavalo 21.623.044 litre

Istina, to bi se moglo gledati iz drugog kuta pa reći da je plan bio pogrešno ili preoptimistično postavljen, ali držat ćemo se onoga što piše u izvještaju. A njemu je navedeno da je većina podružnica na razini Društva (ZGH) u spomenutom periodu, u odnosu na planirano, ostvarila manje prihode od prodaje. Među njima je najveći pad prodaje zabilježila Čistoća (-8,21 milijun eura), a u ZGH-u kao krivca za to vide građane koji su kupili manje ZG vrećica nego što su oni planirali. Plan je bio mjesečno prodati prosječno 78.085.000 litara, a u prosjeku se mjesečno prodavalo 21.623.044 litre. Novi model naplate komunalne usluge s tri veličine ZG vrećica (10, 20 i 40 litara) uveden je u listopadu 2022. godine.

Čistoća je uz to zabilježila manji prihod od prodaje električne energije (-0,65 milijuna eura), kako se navodi, zbog primjene modela tržišnog kretanja prodajne cijene.

Kada se pogleda ukupno poslovanje Čistoće za prvo polugodište - prihodi su iznosili 34,9 milijuna eura, a plan je bio 41,5 milijuna eura, dok su rashodi bili na razini 43,6 milijuna eura, što predstavlja gubitak u iznosu od 8,74 milijuna eura. Ujedno je to za 3,97 milijuna eura lošiji rezultat u odnosu na ostvareno u istom razdoblju prethodne godine.

Minus je zabilježen, ističe se, unatoč povećanju poslovnih prihoda (4,07 milijuna eura) zbog primjene novog modela javne usluge, novih cijena komunalne djelatnosti održavanja čistoće javnih površina te korekcije cijena tržišnih usluga. No na lošiji rezultat, ističe se u izvješću, utjecalo je i povećanje poslovnih rashoda (7,96 milijuna eura) povezanih s provedbom novog modela javne usluge primarno u dijelu većih troškova zbrinjavanja odvojeno prikupljenog otpada te povećanjem internih rashoda.

U strukturi poslovnih prihoda Čistoća je u dva usporedna razdoblja ostvarila veće prihode od prodaje (3,36 milijuna eura) uz smanjenje ostalih poslovnih prihoda (-0,47 milijuna eura).

Dodajmo da je Čistoća sa zadnjim danom lipnja imala 1756 zaposlenih, što je 234 manje ljudi nego na kraju lipnja 2022. godine.

ZG vrećice Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Od svih tvrtki unutar Društva ZGH, u Čistoći je zabilježeno najviše investicijskih ulaganja - 2,35 milijuna eura ili 66,9 posto od ukupnog broja. Najznačajnija ulaganja odnose se na opremu za skladište građevinskog otpada na lokaciji Resnik, u koju je investirano 1,87 milijuna eura.

S obzirom na manjak ljudstva, Čistoća u ovom trenutku traži 150 komunalnih radnika te perača i čistača ulica. Nudi se ugovor o radu na neodređeno uz probni rok od tri mjeseca. Početna plaća za komunalne radnike i perače ulica predviđena je u iznosu od 1040 eura bruto te se uvećava za 0,5 posto po godini radnog staža, uz dodatne mjesečne primitke u neto iznosu od 132 eura. Za čistače ulica početna plaća je nešto manja i iznosi 1024 eura bruto, ali se uvećava za 0,5 posto za svaku godinu staža plus 132 eura dodatnih primitaka.

Za sve tri kategorije tu je i plaćena godišnja karta za gradski i međugradski prijevoz, dodatna godišnja nagrada, regres, božićnica, dar za djecu mlađu od 15 godina povodom sv. Nikole, dar u naravi za Uskrs i sva ostala prava iz Kolektivnog ugovora.