vozni park

Zagrebačka Čistoća nabavlja 26 novih kamiona, zadnjih 15 platili su više od predviđenog

19.09.2023 u 17:09

Bionic
Reading

Zagrebačka Čistoća kreće u nabavu 26 kamiona. Naime Grad Zagreb je za potrebe komunalne tvrtke pokrenuo javnu nabavu procijenjene vrijednosti 7,19 milijuna eura bez PDV-a, kojom putem financijskog leasinga nabavlja spomenute kamione različitih kapaciteta i tipova podijeljenih u sedam grupa

Prema podacima iz javne nabave, narančaste kamione uzet će na leasing u 60 mjesečnih rata uz fiksnu godišnju kamatnu stopu. Druga je to nabava novih vozila u nešto više od godinu dana. Naime u kolovozu prošle godine Grad je bio raspisao nabavu za 15 kamiona putem financijskog leasinga procijenjene vrijednosti 3,37 milijuna eura. Tek sedam mjeseci poslije potpisan je prvi ugovor s leasing kućom, a svi kamioni se još čekaju. Posao podijeljen u četiri grupe dobili su Unicredit leasing za jednu i BKS Leasing Croatia za preostale tri grupe.

Iako je nabava bila procijenjena na 25,4 milijuna kuna, odnosno 3,37 milijuna eura, dobivene ponude u svim grupama bile su više, stoga su na kraju sklopljeni ugovori na iznos od oko 28,1 milijun kuna (3,72 milijuna eura). Kamione se, kako smo pisali, željelo uzeti na razdoblje financiranja od 84 mjeseca uz nepromjenjivu kamatnu stopu za cijelo vrijeme trajanja leasinga. Međutim tijekom postupka je na traženje jednog od ponuđača zbog, kako je obrazloženo, neizvjesnosti na tržištu kapitala nepromjenjiva kamatna stopa postala promjenjiva i vezana uz tromjesečni EURIBOR.

Čistoća Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kakve će sada ponude stići za kamione, tek ostaje vidjeti. Sigurno je samo to da ih Zagrepčani u ovoj godini, a vjerojatno ni u idućoj, na cestama neće vidjeti. Još neko vrijeme gradom će voziti unajmljena polovna i vozila Čistoće, s kojima je problema svakim danom sve više.