tko je pobijedio 1945.

Žestoka svađa Orešković i Hasanbegovića: Sramota je što vam se dopušta da Hrvatsku svrstavate na krivu stranu

12.05.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Predsjednica stranke START Dalija Orešković i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku sučelili su se u emisiji Dvoboj TNT-a N1 televizije

Iako su trebali govoriti o europskim izborima, sučeljavanje se većinom svelo na spor oko toga tko je pobijedio 1945. zbog izjave Hasanbegovićeve stranačke kolegice Brune Esih kako 8. svibnja 1945. Zagreb nije bio oslobođen, nego je pao. U emisiji nije nedostajalo ni povišenih tonova i međusobnih optužbi.

'To znači konstatiranje notorne činjenice da je 8. svibnja 1945. u gradu Zagrebu uspostavljena i obnovljena jugoslavenska država te protudemokrastki boljševički poredak. Drugim riječima jugoslavenska država bilo koje vrste i hrvatska država su su savršenoj suprotnosti, boljševički poredak i moderni parlamentarni poredak su u savršenoj suprotnosti', rekao je Hasanbegović u emisiji TNT N1 televizije.

Hasanbegović je kritizirao i proslavu Saveza antifašističkih boraca u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, na kojoj su okupljeni zviždali izaslanici predsjednice RH Mirjani Hrgi, nazvavši to neformalnim okupljanjem paleokomunističkih udruga. Također je zamjerio i predsjednici jer je dopustila slanje izaslanice na takav skup čime se, smatra, ponizila institucija Predsjednice RH koja je bila izvrgnuta ruglu.

  • +52
Zlatko Hasanbegović Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Tko bi rekao da se u jednoj konstataciji s Vama mogu složiti, a to je da je državni vrh izrugnut ruglu, uz drugačije objašnjenje. Izvrgnut je ruglu činjenicom da je Bruna Esih dosta često bila izaslanica predsjednice, a vidjeli smo kako Bruna Esih komentira Dan oslobođenja Zagreba. To znači da vi podržavate nešto što je dovelo do tragičnih posljedica za našu državu i civilizaciju u cjelini. U politički ste prostor ušli Vi i Bruna Esih na listi HDZ-a, to pokazuje čiji ste vi projekt', rekla je Orešković.

  • +5
Dalija Orešković Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na pitanje jesu li u svibnju 1945. okupirane i Istra i Dalmacija, Hasanbegović je poručio da su one dio Hrvatske nastale na Domovinskom ratu. Također je ponovio da u Ustavu nema antifašističkih vrijednosti.

Orešković je pak podsjetila da su Hasanbegović i Esih u stranci izvjesili zastavu s prvim bijelim poljem, te da manipuliraju javnim prostorom već duže vrijeme jer im to netko dopušta, a Hasanbegoviću je poručila da je sramota što se njemu dopušta da Hrvatsku svrstava na krivu stranu.