POVIJESNI PRIJEPORI

Bruna Esih nazvala Dan oslobođenja Zagreba okupacijom, lijeve stranke pobjesnile: 'Ponosno nosi svoje ustaštvo'

08.05.2019 u 15:03

Bionic
Reading

Objava saborske zastupnice i predsjednice stranke Nezavisni za Hrvatsku Brune Esih na Facebooku pod naslovom 'Obljetnica pada Zagreba - tragičan dan hrvatske povijesti' koja je današnji dan, 8. svibnja, koji se obilježava kako Dan oslobođenja Zagreba okarakterizirala kao dan koji simbolizira pljačku, pokolje i početak višegodišnje okupacije Hrvatske. Njeno mišljenje izazavalo je žestoke reakcije političke ljevice. 8. svibnja službeno se obilježava kao dan pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba. Na taj datum prije 74 godine u Zagreb su umarširale partizanske jedinice čime je okončano postojanje Nezavisne države Hrvatske (NDH).

'Danas, 8. svibnja, obljetnica je ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb. Događaj je to koji simbolizira pokolje i pljačku, a jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira „narodni jezik“; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto „Lijepe naše“, na radiju se izvodi „Uz Tita i Staljina, dva junačka sina...“ Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom!', napisala je na Facebooku Esih. Uslijedile su reakcije

Iz političke platforme Možemo! su poručili da Bruna Esih izjavom da je Dan oslobođenja Zagreba od ustaškog terora tragičan dan zapravo podržala NDH. 'Dosta je rehabilitacije ustaškog režima i povijesnog revizionizma. Pokažimo da ovakve stranke neće proći ni u Hrvatskoj ni u Europi!', poručili su iz Možemo!.

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) smatra da bi se o statusu zastupnice Esih morali očitovati predsjednica Republike, čija je bila posebna izaslanica, te predsjednik HDZ-a s čije je liste Esih ušla u Hrvatski sabor.

"Nije problem u Esih, ona je svoje stajalište više-manje javno izražavala, no, ona je bila posebna izaslanica predsjednice Republike, pa bih volio čuti predsjedničino mišljenje o njenoj izjavi, u Sabor je ušla na listi HDZ-a na koju ju je stavio predsjednik stranke Andrej Plenković, pa bih htio čuti i njegovo mišljene", rekao je Bauk u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.

  • +24
Bruna Esih Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

"Očekujemo sljedeće godine da se 10. travnja iz usta Esih konačno okarakterizira kao oslobođenje Zagreba, pa da se taj krug konačno zatvori", dodao je Bauk.

Građanima je čestitao dan oslobođenja Zagreba, 8. svibnja kojim se spominje dan kada su 1945. partizani ušli u glavni grad. Naveo je da je tijekom okupacije grada ubijeno 18 tisuća Zagrepčana, da ih je u NOB-u poginulo 26 tisuća, od kojih je ubijeno i osam tisuća pripadnika židovskog naroda. Narodnooslobodilačkoj vojsci priključilo se 50 tisuća Zagrepčana, iz Zagreba je bilo 28 narodnih heroja, naveo je.

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) nazvala je izjavu Brune Esih sramotnom.

"Nepojmljivo je da netko u 2019. promovira ustaštvo i mi u HNS-u, kao liberalnoj stranci koja se zalaže za otvoreno i tolerantno društvo to najstrože osuđujemo", rekao je glasnogovornik HNS-a Maro Alavanja, reagirajući na izjavu Esih o 74. obljetnici oslobođenja Grada Zagreba od fašista.

Po njegovim riječima jedini pad koji se dogodio 8. svibnja je pad ljudskih standarda Brune Esih.

"Posebno je skandalozno što se gospođa kandidira na izborima za Europski parlament, gdje bi, pretpostavljam, promovirala fašizam? To je krajnje sramotno", zaključio je Alavanja.

O Bruni Esih se oglasila i predsjednica stranke Start Dalija Orešković.

'Bruna Esih otvoreno i ponosno nosi svoje ustaštvo. Nakon isticanja zastave s prvim bijelim poljem, sada je slom zločinačke NDH za nju "tragičan dan hrvatske povijesti". Sramotno', napisala je na Facebooku Orešković.