AFERA PODMIĆIVANJA MARIJE BUDIMIR

Željko Sabo ostaje bez imuniteta

21.10.2013 u 08:44

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas će raspravljati o ukidanju imuniteta saborskom zastupniku i vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi zbog pokretanja kaznenog postupka

Državno odvjetništvo nakon provedene istrage podiže optužnicu protiv vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe zbog pokušaja podmićivanja HDZ-ove vijećnice Marije Budimir.

Podsjetimo, prije dva mjeseca vukovarska vijećnica Budimir (HDZ) optužila je Sabu da joj je nudio 50.000 kuna da prijeđe u SDP. Vijećnica Budimir razgovore s gradonačelnikom je snimala i ustupila USKOK-u, nakon čega je pokrenuta istraga. 'Ponudio mi je sve što poželim, od mjesta u nadzornom odboru Borova do novca i podrške njega kao gradonačelnika projektima Osnovne škole Siniše Glavaševića, čija sam ravnateljica', kazala je Budimir.

Sabo je odbacio optužbe i tvrdio kako je riječ o montaži iz HDZ-a.

Ali zanimljiv je još jedan detalj. Gradsko vijeće pripalo je na kraju HDZ-u, i to na način da im se priklonio dojučerašnji Sabin suradnik, SDP-ovac Željko Pinjuh. Stranka ga je odmah isključila.

U kolovozu, kada je trebala biti pokrenuta istraga, Državno odvjetništvo najprije je podnijelo, a zatim povuklo zahtjev za ukidanje imuniteta saborskom zastupniku Sabi zato što se ispostavilo da je taj slučaj sličan slučaju Rončević iz 2009. kada je MIP dao tumačenje da za pokretanje istrage nije potrebno ukidanje imuniteta. To je potrebno tek ako se nakon istrage podiže optužnica.

Tijekom tjedna SDP će i u saborskom glasanju podržati ukidanje imuniteta Sabi. 'Čim je Državno odvjetništvo zatražilo skidanje imuniteta, za nas nije bilo dvojbe što trebamo odlučiti. Mi smo legalisti', objasnila je SDP-ovka Gordana Sobol, šefica Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Jutarnji list navodi riječi neimenovanog SDP-ovca koji smatra da Sabo (još) neće biti izložen sankcijama unutar stranke, budući da vjeruju da je nedužan, odnosno da nije pokušao podmititi HDZ-ovku Budimir, nekoć ključnu svjedokinju u antimafijaškom procesu protiv tzv. knežijskoj skupini.