TALIJANSKI PREMIJER:

'Želimo da Srbija bude 29. europska zvjezdica'

15.10.2013 u 20:58

Bionic
Reading

Premijer Italije Enrico Letta poručio je u utorak da će njegova zemlja nastaviti pružati potporu Srbiji kako bi ona postala 29. članicom Europske unije (EU), izvijestila je Radiotelevizija Srbije (RTS) iz Ancone, gdje je održana zajednička sjednica talijanske i srbijanske vlade

Nakon summita dviju vlada, premijer Srbije Ivica Dačić zahvalio je na snažnoj potpori Rima Beogradu, a Italiju je označio kao 'najvećeg prijatelja' Srbije na Zapadu.

Trećoj zajedničkoj sjednici dviju vlada prethodio je zajednički sastanak premijera i vicepremijera Srbije, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića te Italije Enrica Lete i Angelina Alfana.

'Želimo da Srbija bude 29. europska zvjezdica' i nastavit ćemo raditi u tom cilju, rekao je Letta, a prenijela televizija RTS.

Letta je na tiskovnoj konferenciji poručio da Srbija može igrati ključnu ulogu na Balkanu da je 'sad potrebno da i Beograd i Bruxelles poduzmu iduće korake'.

Susret dviju vlada na jasan način 'ukazuje talijanskim poduzetnicima na činjenicu da je Srbija važna za suradnju', rekao je Letta.

Zahvaljući talijanskom kolegi na snažnoj potpori Rima, Dačić je naglasio da je Italija u ekonomskom pogledu pretekla druge partnere Srbije i postala njezin glavni vanjskotrgovinski partner.

U Srbiji posluje više od 500 talijanskih poduzeća koja ukupno zapošljavaju oko 22.000 radnika i ostvaruju godišnje 2,5 milijarde eura, a aktivnost je najveća u automobilskoj i tekstilnoj industriji.

'Mi ne želimo da Fiat u Italiji zatvara tvornice, a da kod nas radi, već i da otvaraju i ovdje i tamo', poručio je Dačić.

U zajedničkom poduzeću Fiat automobili Srbije (FAS), koje u Srbiji proizvodi i diljem svijeta izvozi nove modele Fiat 500 L država ima udio od 33 posto, a Fiat 67 posto. Ta tvornica, vrijedna oko milijardu eura, otvorena je 16. travnja 2012. i ocijenjena kao 'najveća investicija u Srbiji u minulih nekoliko desetljeća'.

Prema Dačićevim riječima, Italija je na ekonomskom planu u suradnji sa Srbijom ispred Njemačke i Rusije, i zemlja je u koju se iz Srbije najviše izvozi, ali i iz koje se u Srbiju najviše uvozi.

Izaslanstva dviju država potpisala su u utorak četiri sporazuma - o reguliranju međudržavnog cestovnog prometa, o aktiviranju odbora za suradnju na području eurointegracija, o donaciji talijanskog ministarstva pravosuđa Srbiji za softver za bazu podataka u okviru borbe protiv organiziranog kriminala, te konačno protokol o razmjeni informacija o trgovini narkoticima.