RAT U UKRAJINI

Zelenski o kritikama Zapada o sporom napredovanju: 'Idemo naprijed usprkos svemu'

02.09.2023 u 16:21

Bionic
Reading

Predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je rekao da ukrajinske trupe 'napreduju' u protuofenzivi protiv ruskih snaga, odbacujući izjave zapadnih dužnosnika koji tvrde da Ukrajina presporo napreduje na terenu

U protuofenzivi započetoj prije tri mjeseca ukrajinske snage vratile su pod kontrolu desetke sela, ali niti jedno veće mjesto ili grad, što je izazvalo frustraciju kod više američkih dužnosnika koji ne samo da ukazuju na sporo napredovanje već kritiziraju cjelokupnu ukrajinsku strategiju.

'Ukrajinske snage idu prema naprijed. Usprkos svemu i bez obzira što netko kaže, mi napredujemo i to je najvažnije', rekao je Zelenskij. Neki se pribojavaju da bi potpora zapada mogla posustati jer hladnije i kišovitije vrijeme usporava napredovanje na bojišnici. Uz to, zapad je uložio milijarde dolara u tu kontraofenzivu, a Kijev traži još više.

Prema riječima zamjenice ministra obrane Hanne Maliar, ukrajinske snage ubrzale su ponešto korak na jugoistočnoj fronti Zaporižje gdje su, kako tvrdi, probile prve linije ruske obrane. I Bijela kuća je potvrdila vijest o 'važnom uspjehu'.

  • +35
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP

Ukrajinska vojska nije zabilježila neki novi uspjeh, ali njezine jedinice se kreću prema Melitopolju, urbanom središtu u Zaporižiji pod ruskom kontrolom. Rusija je ukrajinsku protuofenzivu ocijenila neuspješnom, no Kijev tvrdi da sporo napreduje jer želi minimalizirati ljudske gubitke.