protuofenziva

Rusija šalje elitne jedinice na prvu crtu u očajničkom pokušaju da zaustavi Ukrajince

02.09.2023 u 16:03

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska uporno nastavlja ofenzivne operacije prema Azovskom moru, u pravcu Melitopolja, grada na jugoistoku zemlje, koji je pod ruskom kontrolom. Unatoč brojnim kritikama da se ofenziva ne razvija prema planu, Ukrajinci ipak napreduju, što je primoralo Ruse da rasporede neke od svojih najelitnijih jedinica kako bi ih obuzdali

Takvim potezom Moskva smanjuje svoj manevarski prostor i odbacuje vojnike koji bi joj kasnije mogli zatrebati.

Zračno-desantne snage (VDV) jedna su od grana ruske vojske unutar koje djeluju elitne jedinice. Međutim, te su jedince pretrpjele teške gubitke od početka rata u Ukrajini. Ove snage, na koje se Rusija uvelike oslanja u ofenzivnim akcijama, nedavno su pozvane da se bore u obrani na nekoliko lokacija na kojima Ukrajina izvodi svoje ofenzivne operacije, piše Business Insider.

'Ovo bočno preraspoređivanje sugerira da ruske snage koriste elitne postrojbe kako bi zatvorile kritična mjesta na prvoj liniji bojišnice', primijetili su stručnjaci Instituta za ratne studije (ISW), think tanka sa sjedištem u Washingtonu, o čemu smo ranije pisali na tportalu.

Prema fotografijama koje kruže ukrajinskim društvenim mrežama, mogu se vidjeti oznake ruske jedinice iz 234. i 104. gardijske desantno-jurišne pukovnije - obje su dio 76. gardijske zračno-jurišne divizije iz Pskova, piše Daily Mail. Zakrpe su navodno odnesene kao trofeji. Ondje se nalazi i ruska 234. pukovnija, za koju se vjeruje da je bila umiješana u masakr u Buči, masovno ubojstvo ukrajinskih civila u ožujku 2022. godine, na početku rata. Pukovnija je provela operaciju 'čišćenja' u predgrađu Kijeva, uhićujući, mučeći i ubijajući ukrajinske stanovnike. Njeno uočavanje oko sela na jugu sugerira da je preseljena.

Ruske jedinice VDV-a prebačene su iz regija Herson i Luhansk kako bi pomogle obrani u Zaporižji, oko sela Robotine, udaljenog preko 200 kilometara od mjesta na kojem su prethodno bile stacionirane. Zaporižja, djelomično okupirana regija na jugu, i Bahmut, ratom razoren grad na istoku, dva su pravca u kojima ukrajinske snage vrše pritisak svojom protuofenzivom, koja napreduje sporim, ali postojanim tempom, unatoč nekim ranim neuspjesima i snažnom ruskom otporu.

'Rusko vojno zapovjedništvo dosljedno se oslanjalo na formacije VDV-a kao ofenzivnu i defenzivnu silu, a one su sada vjerojatno oslabljene zbog visokog operativnog tempa', smatraju stručnjaci ISW-a, tvrdeći da Rusi riskiraju u potpunosti iscrpiti snagu ove elitne sile na način koji bi kasnije u ratu mogao biti štetan za njih.

'Degradacija ovih snaga oslabit će sposobnost Rusije da održi složene obrambene operacije i gotovo sigurno poremetiti svaku rusku namjeru da nastavi s velikim ofenzivnim operacijama, a koje su se pretežno oslanjale na relativno elitno pješaštvo koje joj sada nedostaje.'

VDV je samo jedna od niza takozvanih elitnih ruskih jedinica koje su pretrpjele poraze tijekom rata. Specijalne postrojbe dobile su 'teške batine', kao i pješačke jedinice, poput 155. brigade mornaričkog pješaštva, koja je pretrpjela velike gubitke i potom je popunjena neiskusnim novacima.

  • +4
Padobranci iz Pskova Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Pogrešna upotreba takozvanih elitnih vojnika ometa rusko planiranje ratnih operacija od samih početaka invazije 2022. godine, pri čemu su neke specijalne postrojbe korištene u misijama za koje nisu bile namijenjene niti su trebale sudjelovati u njima te su ih trebale odraditi konvencionalne postrojbe. Zapanjujući primjer toga dogodio se na samom početku rata, kada su komandosi Spetsnaza bili poslani u izviđačke uloge s konvencionalnim postrojbama umjesto da budu prvi vojnici koji izvode napad na Kijev.

Postrojbe VDV-a sudjelovale su u ranim operacijama i bile snažno angažirane na početku rata, kada je Rusija napravila brojne greške. Ovi padobranci su pretrpjeli velike gubitke u početnoj fazi sukoba i nastavili su trpjeti visoke gubitke u sljedećim mjesecima.

General pukovnik Mihail Teplinski, zapovjednik VDV-a, otkrio je ranije ovog mjeseca da je najmanje 8500 njegovih vojnika ranjeno u borbama, iako ta brojka navodno uključuje samo one koji su se vratili na prve crte ili su pak odbili otići s bojišta. Teplinski nije spomenuo ranjene vojnike koji se nisu vratili u borbu, niti je otkrio koliko ih je umrlo od rana, sugerirajući da bi stvarni broj žrtava mogao biti znatno veći.

Njegovi komentari - objavljeni na platformi koju vodi rusko ministarstvo obrane - bili su rijetko priznanje vojnog vodstva Moskve o utjecaju borbi na ruske snage, a ono često izbjegava otkriti poteškoće ili neuspjehe javnosti. Međutim, nekoliko sati kasnije, njegove primjedbe su uklonjene s web stranice.

Iako je Teplinski izostavio ključne informacije o žrtvama iz svog obraćanja, britansko ministarstvo obrane procijenilo je da je najmanje polovica od 30.000 padobranaca koji su bili raspoređeni u Ukrajini ubijena ili ranjena u borbi.

Mjesec kasnije, dok se snage VDV-a premještaju da otupe protuofenzivu, nije jasno je li taj broj porastao.

Ukrajinske snage i dalje ostvaruju ograničene uspjehe u okupiranim istočnim i južnim regijama, a brži napredak ometaju ogromne i složene ruske obrambene linije koje se sastoje od minskih polja, rovova i protuoklopnih utvrda.

Budući da je uklanjanje ovih smrtonosnih prepreka mukotrpan proces, dužnosnici u Kijevu i neki u glavnim gradovima zapadnih vojnih saveznika istupili su protiv procjena i kritika koje prikazuju napad u negativnom svjetlu.

  • +9
Na jugu Ukrajine trenutno se vode ključne bitke Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Smoliyenko / Sipa Press / Profimedia

'Ne procjenjujemo da je sukob u zastoju', rekao je prošli tjedan novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u jeku zabrinutosti zbog sporog napretka Ukrajinaca, dodavši da će nastaviti podržavati Ukrajinu u njezinim naporima da zauzme teritorij u sklopu protuofenzive.

U međuvremenu, ukrajinsko ministarstvo obrane potvrdilo je ovaj tjedan da su njihove snage oslobodile Robotine, malo selo u regiji Zaporižja, i objavilo video svojih vojnika kako podižu zastavu na vrhu tamošnje zgrade.

'Hvala svoj vašoj braći po oružju', rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju naciji, 'i svim drugim našim borcima raznih činova, iz različitih postrojbi, koji čine sve da naša zastava bude na svim mjestima koja joj pripadaju, na cijelom teritoriju naše države.'