KONFERENCIJA U ZAGREBU

Zeleni Europe protiv bušenja nafte u Jadranu

15.05.2015 u 20:38

Bionic
Reading

U temeljima svih kriza koje pogađaju Europu, od Grčke i Ukrajine do izbjegličkog vala iz Afrike, kriza je vrijednosti i Europa bi se mogla izgubiti ako njihovo rješavanje ne poveže sa svojom biti, upozorili su visoki dužnosnici Europske zelene stranke u petak u Zagrebu

Čelnici zelenih stranaka Europe i zastupnici u Europskom parlamentu razgovaraju na trodnevnoj konferenciji o izazovima s kojima je suočen kontinent i predstavljaju rješenja i vizije za pravedniju Europu.

'O čemu god da je riječ, ako zaboravimo naše vrijednosti Europa će se izgubiti', rekla je Rebecca Harms, supredsjednica grupacije Zeleni/ESS u Europskom parlamentu na otvaranju skupa.

Sastanak Vijeća Europske zelene stranke najveća je konferencija jedne europske stranke ikada održane u Zagrebu i broji preko 300 sudionika, čiji je domaćin Održivi razvoj Hrvatske - ORaH

Europarlamentarka Harms drži da su u Grčkoj, koja je pod teretom dugova prihvatila oštre mjere štednje u zamjenu za međunarodnu financijsku pomoć, pogažene vrijednosti demokracije i solidarnosti, a u Ukrajini pravo naroda na samoodređenje.

'Uvjerena sam i da sa svakim imigrantom koji umre u Sredozemlju svjedočimo umiranju europskih vrijednosti', istaknula je govoreći o tragičnim sudbinama afričkih imigranata koji stradavaju na putu prema boljem životu u Europi.

Europarlamentarac i supredsjednik Europske zelene stranke Reinhard Butikofer rekao je da je glavni stranački prioritet transformacija europskog gospodarstva pomoću održive strategije razvoja i kreiranjem dobro plaćenih 'zelenih' radnih mjesta.

Sastankom u Zagrebu Europska zelena stranka pokazuje zajedništvo, ali i potrebu da se nijedna regija ne ignorira zbog problema u drugim dijelovima Europe, rekao je Butikofer.

'Ova regija jako pridonosi time hoćemo li ostvariti svoje vizije ili ne', istaknuo je aludirajući na planove hrvatske vlade za eksploataciju nafte i plina u Jadranskom moru.

On je ranije u petak izjavio da su rizici od bušenja nafte u Jadranu golemi s ekološkog i s gospodarskog stajališta te da inzistiranje na fosilnim gorivima predstavlja financijski rizik.

Te se teme dotakla i gošća skupa, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je rekla da je Hrvatska dobro očuvana, 'ali ne može ostati park prirode'.

'Treba nam razvoj, a za to nam je potrebna energija', istaknula je dodajući da je Hrvatska pred time da osigura energetsku neovisnost, koja uključuje plin i naftu, kao i obnovljive izvore energije.


'Poticanjem obnovljivih izvora moguće je pokrenuti novi gospodarski ciklus', dodala je predsjednica navodeći da bi se u zelenom sektoru moglo otvoriti 80.000 novih radnih mjesta.

Predsjednica ORAH-a Mirela Holly, drži da Hrvatska ima dobre temelje za održivi razvoj i nada se da će zeleni u tome pomoći.

Ocijenila je da se Hrvatska, kao i ostale zemlje jugoistočne Europe, bori s neučinkovitom i korumpiranom javnom upravom i pojedincima u vlasti.

'Na nama je da pokažemo da se politika može voditi u javnom interesu, da smo pošteni političari i u tome nemamo alternativu', istaknula je Holly.

Tijekom tri dana, sudionici konferencije će raspravljati o nizu europskih politika gledano iz vizure Zelenih, posebice gospodarskoj politici pokretanja održivog gospodarstva, a poseban naglasak bit će na konkretnim rješenjima i predstavljanju ekonomske alternative 'politici štednje' koja dominira europskom, ali i hrvatskom politikom.

Europski Zeleni vjeruju da EU može imati velikih koristi od 'ozelenjavanja gospodarstava', a ako ostane 'zeleni predvodnik' svijeta EU će moći godišnje kreirati izvoz u vrijednosti dodatnih 25 milijarda eura, smanjiti do 2050. račune za energetiku za 350 milijarda eura godišnje i smanjiti ovisnost o uvozu energije i resursa kupljenih po nestabilnim cijenama.