NAKON ODLASKA DRŽAVNOG VRHA

Zbog suše proglašena elementarna nepogoda za područje Barbana

25.08.2015 u 14:47

Bionic
Reading

Istarski župan Valter Flego zbog dugotrajne je suše proglasio elementarnu nepogodu za područje Općine Barban, priopćeno je u utorak iz županova ureda. Zanimljivo je da je ovo istarsko mjestašce tijekom vikenda bilo u središtu zanimanja javnosti zbog tradiocionalne Utrke na prstenac. U Barbanu je u nedjelju bio cijeli državni vrh na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, a viđeni su i bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

U obrazloženju odluke stoji kako je područje Općine Barban izloženo dugotrajnoj suši, da padalina nije bilo od 14. lipnja do 14. kolovoza, što je dovelo do stradavanja poljoprivrednih kultura i dugogodišnjih nasada, sobito vinograda, maslinika, žitarica, voća, povrća i krmnog bilja.

'Slijedom zahtjeva načelnika Općine Barban, analizirana je prva procjena šteta nakon obilaska nasada voća i povrća, vinograda, maslinika i drugih poljoprivrednih kultura na području te općine, koja iznosi oko 7,1 milijun kuna', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je, s obzirom da je općinski proračun za prošlu godinu ostvaren u iznosu od 8,1 milijuna kuna, udovoljeno uvjetu iz članka 31. Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda, kojim je utvrđeno da ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veća od 20 posto vrijednosti proračuna jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu.