DOGOVARANJE CIJENA

Zbog pljačke vozača Cameron prijeti naftašima

16.05.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Direktori naftnih kompanija trebali bi biti kazneno gonjeni ukoliko se potvrdi da su dogovarali cijene goriva, rekao je britanski premijer David Cameron. Zbog straha da su Britanci za gorivo plaćali tisuće funti više nego što bi to učinili po kriterijima tržišnog natjecanja, Cameron je poručio kompanijama da će se suočiti 's punom snagom zakona' ukoliko se optužbe pokažu točnima

Podsjetimo, Europska komisija u srijedu je objavila da je provela nenajavljenu inspekciju u nekoliko velikih naftnih kompanija zbog mogućeg dogovaranja cijena. Britanski energetski divovi BP i Shell i norveški Statoil sami su izvijestili javnost o provedenim inspekcijama, vjerojatno vodeći se PR pravilima kriznog komuniciranja.

Cameronova izjava povećala je vjerojatnost da bi se sa sudskim tužbama mogle suočiti i one kompanije koje su manipulirale cijenama plina i struje za domaćinstva.

Ministri su se našli pod povećanim pritiskom da nešto poduzmu jer ova istraga podsjeća na lanjsku aferu s lažnim izvješćima banaka o kamatnim stopama. Nakon tog skandala britanska vlada donijela je nove zakone prema kojima je manipuliranje kamatama na stambene kredite postalo kažnjivo. Cameron je ustvrdio da bi se zakoni trebali proširiti i na manipuliranje cijenama goriva.

Naznaka da su potrošači zapravo opljačkani na gorivu, kao i na stambenim kreditima, mogla bi uvelike naštetiti vladajućoj koaliciji koja se trudi pokazati da nastoji pomoći stanovništvu u uvjetima rastućih troškova života.

Cameron je stoga o tom problemu progovorio sa svog službenog puta u SAD-u, napominjući da će 'uslijediti velike posljedice' ukoliko se dokaže da su potrošači bili oštećeni.

'Posve je neprihvatljivo to da tvrtke dogovaraju cijene i prisiljavaju potrošače da plaćaju više. Tražimo način da proširimo kazneno djelo na energetski sektor kako bismo osigurali da oni koji manipuliraju cijenama osjete punu snagu zakona', rekao je Cameron.