loše koordinirana evakuacija

Zbog fijaska u Afganistanu traži se ostavka njemačkog ministra vanjskih poslova: 'Sada je vrijeme da padaju glave'

19.08.2021 u 16:47

Bionic
Reading

Zbog nepripremljenosti na pobjedu talibana u Afganistanu i loše koordinirane akcije evakuacije sve su glasniji zahtjevi za ostavkom njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD)

"Osobe o kojima sada raspravljamo ionako nakon izbora krajem rujna više neće dolaziti u obzir za nastavak funkcije. U svakom slučaju se to odnosi na ministra vanjskih poslova", rekao je predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) i bavarski premijer Markus Soeder. On je način na koji se odvijalo njemačko povlačenje iz Afganistana nazvao "sramotnim" i "katastrofom".

Soeder je kritizirao i činjenicu da nakon pada Kabula političari u Njemačkoj od odgovornih u ministarstvima i tajnim službama nisu bili informirani.

Ostavku ministra vanjskih poslova Maasa ali i predsjednika Njemačke obavještajne službe (BND) Brune Kahla traži i najjača oporbena stranka u Bundestagu Alternativa za Njemačku (AfD).

"Sada je vrijeme da padaju glave. Djelovanje njemačke vlade je jedna jedina katastrofa", rekao je vanjskopolitički glasnogovornik AfD-a Armin-Paul Hampel.

On smatra i da je pri evakuaciji došlo do "potpunog zakazivanja" svih odgovornih.

"Vlada nije u stanju ni sastaviti popis onih kojima se želi pomoći i izbaviti ih Afganistana", rekao je Hampel koji je u devedesetima bio dopisnik javnog servisa ARD iz Afganistana.

Potpredsjednik oporbene Liberalno-demokratske stranke (FDP) Wolfgang Kubicki je zatražio formiranje parlamentarnog istražnog povjerenstva koje bi se nakon izbora bavilo propustima u slučaju pada Afganistana.

Predsjednik zastupničkog kluba SPD-a Rolf Muetzenich je rekao kako je pogrešna procjena stanja u Afganistanu krivnja zapadnog saveza a time i njemačke vlade.

On je istodobno apelirao na parlamentarne stranke da ovu temu ne koriste u predizborne svrhe.

"Iako su neke odluke s današnjeg stajališta bile pogrešne, nikom se ne može predbaciti da nije djelovao s najboljim namjerama", rekao je Muetzenich.

Heiko Maas je u ponedjeljak, nakon talibanske pobjede u Afganistanu, izjavio kako se radi o "potpuno pogrešnoj procjeni stanja" u Afganistanu, a BND je predviđao da talibani Kabul neće preuzeti prije sredine rujna.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je akciju evakuacije njemačkih državljana i lokalnog osoblja njemačkih institucija u četvrtak nazvala "vrlo kompliciranom misijom".