evakuacija prioritet

Merkel i Biden obećali usku suradnju u krizi u Afganistanu

18.08.2021 u 22:39

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je s američkim predsjednikom Joeom Bidenom o potrebi da usko surađuju u Afganistanu gdje se nastavlja masovna evakuacija iz kabulske zračne luke.

Suglasili se u vezi cilja da se evakuira što je moguće više ljudi kojima je potrebna zaštita, rekao je u srijedu glasnogovornik njemačke vlade, Steffen Seibert.

Merkel je naglasila da je Njemačkoj važno da se omogući da što je moguće više afganistanskih državljana koji su podržavali Njemačku napusti zemlju, dodao je.

Razgovarali su i o potrebi za uskom suradnjom u vezi slanja humanitarne pomoći ranjivim Afganistancima u zemlji kao i kada je riječ o potpori susjednim državama, priopćila je Bijela kuća.

Merkel je nedavno razgovarala i s regionalnim čelnicima uključujući predsjednika Uzbekistana, kojemu je zahvalila na logističkoj potpori za njemačke zrakoplove koji sudjeluju u evakuaciji iz Afganistana. 

"U svim razgovorima, kancelarka je ponovila zahtjev da se talibani odreknu nasilja, poštuju ljudska prava i dopuste neometan prolazak svima koji žele napustiti Afganistan", rekao je glasnogovornik.