MUK NA PANTOVČAKU

Zavjet šutnje o prijateljstvu predsjednice i Mamića

13.02.2016 u 10:49

Bionic
Reading

Kao razlog smjene šefa SOA-e objavljena je informacija da su transkripti druženja Zdravka Mamića i predsjednice završavali u rukama Zorana Milanovića. U iščekivanju špijunskog raspleta, pokušali smo doznati u Uredu predsjednice odakle seže prijateljstvo Grabar Kitarović i Mamića zbog kojeg će odletjeti Dragan Lozančić, i konačno dobiti potvrdu glasine da joj je nogometni mogul organizirao rođendan. Njezin glasnogovornik šuti o problematičnom prijatelju kojeg se tereti da je organizirao zločinačko udruživanje i izvukao stotine milijuna kuna iz Dinama, pa smo pokušali doći do dvojca koji se spominjao na zabavi u vili na Tuškancu, no zavjet šutnje i kod njih vlada

O cirkusu oko smjene šefa SOA-e već danima se u medijima piše nadugo i naširoko, međutim ovdje nas zanima drugi segment – otkud predsjednica u društvu kontroverznog nogometnog mogula. U mnogim zemljama razvijene demokracije predsjednica bi morala odgovarati na brojna pitanja kad bi joj osoba koju prati Mamićeva reputacija tajno organizirala rođendan.

Uredu predsjednice postavili smo dva kratka i jasna pitanja: Otkad se predsjednica poznaje sa Zdravkom Mamićem i je li točno da su proslavili njezin rođendan zajedno? Glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić telefonski nam je kratko odgovorio da je predsjednica rođendan proslavila s obitelji u Bruxellesu, jer je taj dan imala službene sastanke s predsjednikom Europskog vijeća i Europske komisije. Naime, fešta u Mamićevoj vili na Tuškancu zbila se 27. travnja, dakle dva dana prije predsjedničina rođendana koji je 29. travnja. Zbog toga je Đurić ustrajao pri odgovoru da je rođendan proslavljen u Bruxellesu jer je na dan rođendana predsjednica zaista i bila u Bruxellesu. Međutim informaciju o proslavi koja se prema medijski napisima odigrala dva dana ranije u vili Zdravka Mamića, Đurić, kaže, nema. Na ponovljeni upit znači li to da nema informacija ili se ta zabava nije ni dogodila, Đurić je kazao: 'Nije slavila sa Zdravkom i Zoranom Mamićem rođendan nego s obitelji.' Za drugo pitanje, ono o prijateljstvu, više nije bilo vremena jer se Đurić žurio na sastanak.

Nije nepoznanica da je Zdravko Mamić simpatizer HDZ-a koji ga je tijekom godina izdašno financirao. U pamćenju nam je još legendarni oglas u dnevnim novinama kada su Dinamovi igrači pred izbore 2007., uključujući i strance iz Kameruna i Brazila i vodstvo kluba, pozvali građane da glasaju za HDZ i Ivu Sanadera. Doduše, nije donirao stranci u vrijeme Tomislava Karamarka, kojemu pak nije smetalo da daje novac za predsjednicu

Dok je na Pantovčaku stolovao Ivo Josipović, a u Banskim dvorima Zoran Milanović, Mamić se našao na udaru. Prvi je tvrdio da je u HNS-u, njegovim riječima, 'jedna mala mafija', dok je drugi za Mamića nazvao nogometnim nakupcem. Osim što su oportuno Mamićevu nepopularnost među navijačkim pukom i njegovu povezanost s HDZ-om nastojali iskoristiti za koji glas na izborima više, od proklamirane borbe protiv korupcije u nogometu nije se uradilo mnogo. Tek poslije poraza Josipovića na izborima od Kolinde Grabar Kitarović, u ljeto 2015. USKOK kreće u akciju i Mamić prvi put završava u zatvoru, a i izglasan je Zakon o sportu, prvenstveno zahvaljujući tvrdoglavosti tadašnjeg HNS-ova zastupnika Srđana Gjurkovića. U međuvremenu su pokrenute tri istrage protiv Mamića, zbog čega je i bio prisluškivan te se tereti da je Dinamo i hrvatsku državu oštetio za stotine milijuna kuna.


Unatoč otvorenom preziru prema Mamiću HDZ-ove biračke utvrde Dalmacije, Kolinda Grabar Kitarović ga se uoči presudnog drugog kruga za predsjednicu države nije željela odreći.

Predsjednica je tada u Splitu čak prekinula konferenciju za medije nezadovoljna zbog pitanja o Mamiću. Kazala je da donaciju Dinamova izvršnog predsjednika Zdravka Mamića ne namjerava vratiti, ali je ostala zatečena i što joj se postavljaju takva pitanja. Novinare je tada zanimalo i što moguća predsjednica misli o tome kako se vodi Dinamo i hrvatski nogomet.

'Politika se ne miješa u nogomet i ja gospodina Mamića ne promatram kroz prizmu politike nego kao svakog drugog građanina Hrvatske, on ima jednaka prava pa tako i isto tako ima pravo dati donaciju kao svaki drugi građanin. Bez obzira na to što se događa i bez obzira na bilo kakve napise, ne možete nikoga a priori osuđivati ni za što. Ja sam osoba koja voli i prati nogomet i idem na utakmice, ali sjedim u gledalištu, ne sjedim na počasnim tribinama i idem među navijače i to je razlog zašto idem na nogometne utakmice', rekla je tada Grabar Kitarović.

Unatoč negativnim reakcijama javnosti na Dinamova gazdu Zdravka Mamića, on i brat mu Zoran Mamić bili su uzvanici na inauguraciji nove hrvatske predsjednice. Mamić od početka kampanje nije krio da podržava HDZ-ovu kandidatkinju. 'Kolinda je nešto najbolje što se dogodilo Hrvatskoj, ona je vjesnik nade', hvalio ju je Mamić. Sada već bivši izvršni predsjednik Dinama ne propušta priliku da pohvali predsjednicu, a ni ona, pokazalo se, nije bila imuna na njegove hvalospjeve te je stajala u njegovu obranu uvijek kad bi se o njemu postavljalo pitanje. Pa i autobus koji je koristila u kampanji, kad nije bio u pogonu, bio bi parkiran na maksimirskom stadionu, a za kampanju je donirao 10.000 kuna. Mamić je predsjednicu nastavio hvaliti i nakon izbora, a početna je simpatija, čini se, prerasla u čvrsto savezništvo.

Dinamo je u proljeće prošle godine nešto poslije već spomenutog rođendana osvojio 13. Kup pobjedom protiv Splita, nakon drame izvođenja penala. Pehar je uručila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a Mamić je imao samo riječi hvale.

'Nadam se da ću joj sada stisnuti ruku i moći je poljubiti. To je dobitak za hrvatski nogomet. Prije utakmice ugostio nas je i Milan Bandić, odveo je na ručak obje momčadi. Nakon što su nas predsjednici Hrvatske ignorirali 15 godina, sad nam je predsjednica došla na stadion i dala nam vjetar u leđa', rekao je Mamić.

Zbog svega ne čudi informacija koju Ured predsjednice nikad nije demantirao - da je Zdravko Mamić u najstrožoj diskreciji organizirao zabavu za 47. rođendan hrvatske predsjednice. Na zabavi je bio uzak krug ljudi iz najbližeg predsjedničina kruga. Fešta je navodno bila nešto tiša nego inače, ali susjedi su primijetili da je osiguranje zato bilo iznimno veliko. Takva gesta inače uvijek uljudnoga mlađeg Mamića potpuno je zbunila sportske novinare. Kako je pisao Telegram, pri ruci organizatora slavlja Zdravka Mamića našao se nekadašnji redar u Saloonu i u Maksimiru Zvonimir Sunara Suki, a navodno se pojavio i poznati zlatar Paško Dodić. Iako smo od Sukija pokušali doznati nešto više, odbio je razgovarati na tu temu poručivši da zaboravimo njegov broj. Feštu na Tuškancu nije htio komentirati ni Dodić rekavši tportalovom novinaru da nema komentara. Da se nešto neobično događa, vidjelo se tada i po Zoranu Mamiću, treneru Dinama, koji je nakon utakmice u Zadru preskočio konferenciju za medije i odjurio bez ekipe u Zagreb.

Naravno, Mamić u svemu ima i svoju računicu. Osim problema s USKOK-om, Mamićev faraonski sustav upravljanja Dinamom i Hrvatskim nogometnim savezom, u kojem je aktualni predsjednik Davor Šuker tek njegova marioneta, načeo je novi Zakon o sportu. Protiv toga zakona koji je jučer stupio na snagu HNS je podnio ustavnu tužbu. Navodno Mamić sada očekuje da će HDZ takav Zakon o sportu promijeniti, ali i da će istrage USKOK-a biti obustavljene zbog nedostatka dokaza. Pitanje je kakvu korist od takvog prijateljstva ima predsjednica, osim nešto delicija koje je dobila na trpezi u Mamićevoj vili za 47. rođendan.