vraćanje u normalu

Zatvara se covid odjel u Stubičkim Toplicama

15.01.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Na području Krapinsko-zagorske županije potvrđeno je 13 novozaraženih koronavirusom, a u Specijalnoj bolnici u Stubičkim Toplicama zatvara se covid odjel, rečeno je u petak na konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite u Zaboku

U posljednja 24 sata umrle su dvije osobe oboljele od covida, a od 23. listopada 261 osoba. Načelnik krapinsko-zagorskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek rekao je da u posljednja 24 sata imaju 13 novooboljelih od 90 testiranih, što je 14 posto. Dodao je da je trenutačno 145 aktivnih slučajeva, a 875 osoba je u samoizolaciji.

„U 2020. godini testirane su 27.064 osobe, a udio pozitivnih u prosjeku je bio 30 posto. U prva dva tjedna ove godine testirano je 1428 osoba, a pozitivna je bila 271, znači 19 posto. U proteklih sedam dana ukupno je bilo pozitivnih 125, odnosno 15 posto“, rekao je Ferek Jambrek.

Sedmodnevna incidencija na 100 tisuća stanovnika u Krapinsko-zagorskoj županiji trenutačno je 125, a 15. prosinca bila je 836.

„Broj hospitaliziranih ne prati taj trend opadanja, 15. prosinca imali smo 143 osobe, a danas 91. Imamo šest puta manje pozitivnih, ali broj hospitaliziranih je svega za 50-ak manji. To je pokazatelj ozbiljnosti situacije“, dodao je Ferek Jambrek.

U posljednja 24 sata umrle su dvije pozitivne osobe, a od 23. listopada ukupno 261 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 70 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je devet na respiratoru. Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama je 18 pacijenata, od kojih jedan na respiratoru. Posljednji pacijenti s covid odjela u petak su napustili Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama. Župan Željko Kolar donio je odluku da se ukida taj odjel u Stubičkim Toplicama.

„To nam omogućuje stanje s brojem zaraženih covidom-19. Od sada će se teži pacijenti liječiti u Općoj bolnici Zabok, a pacijenti s lakšim simptomima u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice“, rekao je Kolar i dodao da se odjel u Stubičkim Toplicama, pogorša li se epidemiološke situacija, može ponovno aktivirati.

Ravnatelj Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama Davor Gredičak najavio je da od sutra dezinficiraju odjel, a od ponedjeljka bolnica će se vratiti redovitom radu.

„Nijedan naš djelatnik nije pozitivan, 40-ak djelatnika smo procijepili, 40 ih je preboljelo covid, praktički polovica osoblja imunološki je stabilna“, rekao je Gredičak.

U Krapinsko-zagorskoj županiji cijepljeno je 1319 osoba, 534 zdravstvena radnika i 785 korisnika domova za starije, izvijestio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan.

„Količine cjepiva koje dolaze u Hrvatsku su jako male i raspoređujemo po prioritetima. Nadamo se od veljače, kao što je najavljeno, više i jače cijepiti“, rekao je Jadan.

U Krapinsko-zagorskoj županiji nastava po modelu A u ponedjeljak će početi za 4295 učenika nižih razreda, od ukupno 9352 osnovnoškolca, te za 1047 učenika završnih razreda srednjih škola, trećih, četvrtih ili petih, od ukupno 4292 srednjoškolca. Ostali će nastavu pratiti online.