koronavirus

BiH prvi put nakon više mjeseci ispod 300 zaraženih

15.01.2021 u 13:43

Bionic
Reading

Broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini prvi put nakon nekoliko mjeseci bio je u petak ispod 300, čime se nastavio trend smanjenja širenja epidemije, dok stručnjaci i dalje pozivaju na oprez

U posljednja 24 sata testiranjem je utvrđeno 295 novih slučajeva osoba koje su bile pozitivne na SARS-CoV-2. U istome razdoblju preminulo je 18 osoba. U entitetu Federaciji BiH u posljednja 24 sata potvrđena su 224 nova slučaja zaraze, a umrlo je deset ljudi. U Republici Srpskoj novozaražena je 71 osoba, a osam je preminulo.

Među područjima s najviše zaraženih je Hercegovina, u kojoj je pozitivna bila 61 osoba, dok nije bilo preminulih. Jedan od vodećih infektologa u Bosni i Hercegovini dr. Jurica Arapović, profesor s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, rekao je kako treba biti oprezan s eventualnim ukidanjem restriktivnih mjera zbog dosadašnjih iskustava s neočekivano brzim širenjem koronavirusa.

"Moguće da je to zatišje pred buru, jer s Covidom nikada ne znate. Do sada je bilo nekoliko slučajeva pogoršanja epidemije", rekao je dr. Arapović. 

BiH su razmjerno stroge mjere na snazi, no pridržava ih se jako mali broj ljudi. Najveći broj zaraženih u BiH bio je početkom studenog kada je dnevno bilo 2.000 zaraženih osoba. Trend smanjenja broja zaraženih započeo je sredinom prosinca.