neurološki simptomi covida-19

Mikroinfarkti, moždani udari, stanična smrt... Koronavirus može zaraziti stanice mozga i uzrokovati teška oštećenja moždanog tkiva

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 15.01.2021 13:54
  • Objavljeno 15.01.2021 u 13:54
Infekcija središnjeg živčanog sustava povezana s nizom simptoma, od glavobolje, preko gubitka okusa i mirisa, do delirija, moždanih udara i cerebralnih krvarenja

Infekcija središnjeg živčanog sustava povezana s nizom simptoma, od glavobolje, preko gubitka okusa i mirisa, do delirija, moždanih udara i cerebralnih krvarenja

Izvor: Imageproduction / Profimedia / Autor: Imageproduction Pavel Horak

Koristeći moždano tkivo ljudi i miševa, američki su istraživači otkrili da SARS-CoV-2 može izravno zaraziti središnji živčani sustav. Virus je uspio zaraziti neurone u ljudskim moždanim organoidima, minijaturnim 3D organima uzgojenim u laboratoriju iz ljudskih matičnih stanica, i replicirati se, ubijajući susjedne, nezaražene neurone.

Istraživači s Yale School of Medicine otkrili su da SARS-CoV-2 može izravno zaraziti središnji živčani sustav i počeli su razotkrivati ​​neke učinke virusa na stanice mozga. Studija, netom objavljena u Journal of Experimental Medicine (JEM), mogla bi pomoći istraživačima da razviju tretmane za različite neurološke simptome povezane s COVID-19.

Iako se COVID-19 prvenstveno smatra respiratornom bolešću, SARS-CoV-2 može utjecati na mnoge druge organe u tijelu, uključujući središnji živčani sustav. Ta je infekcija povezana s nizom simptoma u rasponu od glavobolje, preko gubitka okusa i mirisa, do delirija, moždanih udara i cerebralnih krvarenja.

'Polako počinjemo shvaćati dugoročne posljedice Covida-19, od kojih neke uključuju i središnji živčani sustav', kaže Akiko Iwasaki s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale.

Nove studije trebale bi utvrditi put invazije koronavirusa u mozak i razvoj infekcije u različitim vrstama stanica unutar središnjeg živčanog sustava

Nove studije trebale bi utvrditi put invazije koronavirusa u mozak i razvoj infekcije u različitim vrstama stanica unutar središnjeg živčanog sustava

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: RAMON ANDRADE 3DCIENCIA

Znanstvenici su pokušali pronaći odgovor na pitanje može li SARS-CoV-2 zaraziti neurone ili druge vrste moždanih stanica. Koristeći minijaturne 3D organe, uzgojene u laboratoriju iz ljudske matične stanice, otkrili su da je virus mogao zaraziti neurone u tim organoidima i koristiti se mehanizmom neuronskih stanica za replikaciju.

Čini se da virus olakšava replikaciju pojačavajući metabolizam zaraženih stanica, dok susjedni, nezaraženi neuroni umiru jer im se smanjuje opskrba kisikom.

SARS-CoV-2 ulazi u plućne stanice vežući se na protein zvan ACE2, ali nije jasno je li taj protein prisutan na površini moždanih stanica. Tim iz Yalea utvrdio je da protein ACE2 zapravo proizvode neuroni i da blokiranje ovog proteina sprečava virus iz ljudskih organoida u mozgu.

SARS-CoV-2 također je mogao zaraziti mozak miševa genetski stvorenim za proizvodnju ljudskog ACE2, uzrokujući dramatične promjene u krvnim žilama mozga koje bi mogle poremetiti opskrbu organa kisikom. Infekcija središnjeg živčanog sustava kod miševa bila je mnogo smrtonosnija od infekcije ograničene na pluća.

Animacija opisuje strukturu koronavirusa poput SARS-CoV-2 i način na koji zaražuju ljude i repliciraju se unutar stanica

Izvor: Društvene mreže / Autor: biointeractive

Konačno, istraživači su analizirali mozak troje pacijenata koji su podlegli Covidu-19. SARS-CoV-2 otkriven je u kortikalnim neuronima jednog pacijenta, a zaražene regije mozga povezane su s ishemijskim infarktom u kojima smanjena opskrba krvlju uzrokuje lokalizirano oštećenje tkiva i staničnu smrt. Mikroinfarkti su otkriveni u obdukciji mozga sva tri pacijenta.

Istraživanje jasno pokazuje da neuroni mogu postati meta infekcije SARS-CoV-2, s razarajućim posljedicama lokalizirane ishemije u mozgu i stanične smrti. Nove studije trebale bi utvrditi put invazije koronavirusa u mozak i razvoj infekcije u različitim vrstama stanica unutar središnjeg živčanog sustava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!