nacionalni narodni kongres

Zasjedanje kineskog parlamenta uz mjere zaštite od pandemije

22.05.2020 u 10:24

Bionic
Reading

Kineski čelnici izašli su u petak pred more maskiranih delegata na početku godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta, u vrijeme kad su veća okupljanja u svijetu ograničena zbog pojave koronavirusa

Kineski predsjednik Xi Jinping i drugi politički lideri pojavili su se, međutim, bez maski pred 5.000 delegata na godišnjem zasjedanju Nacionalnog narodnog kongresa.

Delegati koji su doputovali iz svih dijelova zemlje više puta su testirani na koronavirus, izolirani su u hotelima, a medijski događaji i govori odvijaju se online.

No, znakova socijalne distance nije bilo na početku zasjedanja u Velikoj dvorani u kojoj su delegati sjedili jedan pokraj drugog kao i inače.

Sjednica se trebala održati početkom ožujka, ali je odgođena na više od dva mjeseca zbog uvedene nacionalne karantene u borbi protiv širenja koronavirusa. Karantena je bila na snazi do kraja travnja.

Zasjedanje kineskog parlamenta odgođeno je prvi put u 25 godina, a to što će se održati, iako sa zakašnjenjem, smatra se pokazateljem odlučnosti vlade da se suoči s usporavanjem gospodarstva do kojeg je došlo u zdravstvenoj krizi.

'Iz političke perspektive važno je da je održe unatoč troškovima i rizicima zbog koronavirusa', rekao je Graeme Smith s Odjela za Pacifik na Australskom nacionalnom sveučilištu.

'To je simbol snage i potvrde sigurnosti narodu, ali i stranci', rekao je Smith.

Sudionici i novinari državnih medija prošli karantenu Sudionici su morali predati detalje o svojim putovanjima i kontaktima posljednjih tjedana, objavili su državni mediji. Neki su proveli i neko vrijeme u karanteni.

Djelatnici državnih medija bili su u karanteni tjedan dana i mogu se kretati jedino između hotela i medijskog centra tjedan dana dok traje događaj. Nekoliko stranih novinara također prati događaj, no morali su doći u četvrtak da se testiraju i smješteni su u hotele.

Pojačane su mjere sigurnosti u gradu, zabranjena su velika okupljanja, više je policajaca na ulicama i postavljene su dodatne kontrolne točke.

Nacionalni narodni kongres započeo je govorom premijera. U najkraćem obraćanju u 40 godina, premijer Li Keqiang obećao je u petak da će se poticati veća potrošnja. No, vlada nije predstavila novi gospodarski cilj u ovoj godini prvi put od 1990. Kinesko gospodarstvo srozalo se za 6.8 posto u prvom tromjesečju jer je koronavirus paralizirao proizvodnju.