politički sukobi

Kineski premijer: Poticat ćemo Tajvance da promiču ujedinjenje s Kinom

22.05.2020 u 08:31

Bionic
Reading

Kina će poticati Tajvance da im se pridruže u protivljenju neovisnosti Tajvana te da promiču ujedinjenje s Kinom, kazao je u petak kineski premijer Li Keqiang u izvješću Kineskom nacionalnom kongresu, čime će vjerojatno pogoršati sve lošije odnose s Taipeijem

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen je u inauguracijskom govoru u srijedu poručila da Tajvan nikada neće prihvatiti formulu 'jedna zemlja, dva sustava' po kojoj bi, poput Hong Konga, postao dio Kine uz autonomiju.

Li je u izvješću o radu, kojim je otvorio godišnje zasjedanje kineskog parlamenta, kazao da će se Kina 'odlučno usprotiviti i spriječiti sve separatističke aktivnosti kojima je cilj neovisnost Tajvana'.

Kina će poboljšati politike i mjere kako bi potaknula razmjenu i suradnju s Tajvanom te kako bi zaštitila blagostanje stanovnika Tajvana, dodaje Li.

'Poticat ćemo ih da nam se pridruže u protivljenju tajvanskoj neovisnosti te u poticanju ponovnog ujedinjenja s Kinom. S tim naporima sigurno možemo stvoriti sjajnu budućnost za preporod kineske nacije', poručio je Li.

Demokratski Tajvan ne pokazuje interes za ujedinjenjem s Kinom kojom vlada komunistička stranka. Kina je ponudila Tajvanu formulu 'jedna zemlja, dva sustava', čime bi Tajvan dobio značajnu autonomiju unutar Kine, poput, primjerice, Hong Konga.

Međutim, sve glavne tajvanske stranke odbacuju takvo rješenje.

Na predsjedničkim izborima u siječnju 2020. kandidatkinja Demokratske progresivne stranke Tsai Ing-wen i oštra protivnica ujedinjenja, osvojila je drugi mandat s 57, 13 posto glasova birača, dok je kandidat Kuomintanga, koji je naklonjeniji Kini osvojio 38, 61 posto glasova.

Peking strahuje da bi Tsai mogla proglasiti neovisnost, ali ona tvrdi da je Tajvan već neovisna zemlja pod nazivom Republika Kina.

U petak je Peking predložio zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, koji neki smatraju kršenjem načela 'jedna zemlja, dva sustava'.

Tajvan, službenog naziva Republika Kina, priznaje samo 14 članica UN-a, kao i Sveta Stolica, ujedno i najznačajniji međunarodni subjekt koji održava službene diplomatske odnose s Tajvanom.

Zemlje ne mogu imati službene odnose istovremeno s Tajvanom, koji Kina smatra svojim integralnim dijelom, i Narodnom Republikom Kinom.

Na Tajvan su se 1949. povukle pristaše nacionalističkog Kuomintanga pod vodstvom Čang Kaj Šeka, koji je poražen u građanskom ratu protiv komunista, a do 1971. kinesko mjesto u UN-u zauzimala je Republika Kina (Tajvan). Peking ne odustaje od ujedinjenja Tajvana s Kinom, pri čemu ne odbacuje upotrebu sile.

Na godišnjem zasjedanju Kineskog nacionalnog kongresa sudjeluje 3.000 članova, a dva puta je bilo odgađano zbog pandemije koronavirusa.

Kako najavljuje kineska agencija Xinhua, na kongresu će biti riječi o fiskalnoj i monetarnoj politici, zaposlenosti te javnom zdravstvu. Pandemija koronavirusa je negativno utjecala na kinesko gospodarstvo koje je u prvom kvartalu zabilježilo pad od 6,8 posto.