vratili se u hrvatsku

Hrvatski spasioci u Turskoj svjedočili strašnim scenama: 'Mislim da nema nikog od nas tko nije pustio suzu'

17.02.2023 u 20:14

Bionic
Reading

U svoju bazu vratio se tim spasioca koji je boravio u Turskoj nakon razornog potresa. Na putu ih je zatekla vijest o potresu na Krku.

Stigli su naši spasioci iz Turske. Umorni i iscrpljeni, ali i sretni jer su se vratili svojim kućama. 26 od ukupno 41 člana tima spasioca u Turskoj bilo je iz Rijeke. Na povratku su čuli vijest o potresu na Krku.

'Nakon onoga što smo vidjeli u Turskoj, što je bilo puno jačeg intenziteta, znali smo da smo predaleko da bi mogli direktno pomoći. Ali i znali smo da su ovdje ostale dobro organizirane snage Civilne zaštite od vatrogastva, HGSS-a', rekao je za Novu TV zapovjednik operacija našeg tima u Turskoj Siniša Badovinac.

  • +18
Potres u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U Turskoj su dali sve od sebe, no neke su situacije, kako kaže, bilo izuzetno teške.

'Fizički je bilo teško možda više putovanje nego djelovanje na terenu, a emotivno... kad izvlačite dijete od četiri godine, mrtvo, na desetak metara od obitelji', kazao je Badovinac.

'To je jako emotivno. Mislim da nema nikog od nas tko nije pustio suzu u tom trenutku', dodao je no i istaknuo da se takvi tereni izdrže. 'Novi dan nosi nove izazove', rekao je.

U Turskoj su puno toga naučili, dodaje. 'Pred nama slijede analize i naučene lekcije. Prošli smo Petrinju, Banovinu, Drač, ali oštećenja nisu bila ni blizu kao ona u Turskoj. Definitivno moramo sjesti zajedno i nadograditi naše standardne operativne procedure, to je jedino rješenje', zaključuje Badovinac.