na službenim uređajima

Zaposlenicima Europske komisije zabranjeno korištenje TikToka

23.02.2023 u 10:41

Bionic
Reading

Europska komisija zabranila je osoblju korištenje kineske aplikacije za društvene medije TikTok zbog sigurnosnih razloga, u njanovijem potezu koji pokazuje rast napetosti između Pekinga i Zapada

Zapadne vlade sve su više uznemirene zbog dokaza da kineske tehnološke tvrtke pomažu kineskoj Komunističkoj partiji i njezinim obavještajnim službama u prikupljanju golemih količina podataka diljem svijeta, s posebnim fokusom na političke i sigurnosne ciljeve visoke vrijednosti.

Visoki dužnosnik Komisije rekao je za Politico da je cijelom osoblju u četvrtak ujutro naređeno da uklone TikTok sa svojih službenih uređaja te da također moraju ukloniti aplikaciju sa svojih osobnih uređaja ako na njima imaju instalirane aplikacije povezane s poslom. Ako pak odluče zadržati TikTok na privatnim mobiteljima, moraju s uređaja izbrisati sve aplikacije vezane uz posao.

Druge institucije Europske unije, uključujući Europsko vijeće i Europski parlament, vjerojatno će slijediti zabranu kineske aplikacije, iako bi moglo proći puno više vremena da Parlament provede takvu politiku.

Odluka o zabrani vjerojatno će biti javno objavljena na redovnom podnevnom brifingu Komisije.

SAD je već zabranio TikTok na mnogim vladinim uređajima, a Nizozemska trenutno također razmatra zabranu.