TEŠKI PREGOVORI

Kritike su sve glasnije: Hoće li i Europska unija početi žešće pritiskati TikTok?

10.01.2023 u 21:15

Bionic
Reading

U Francuskoj i Njemačkoj sve su glasnije kritike na račun popularne kineske aplikacije. Već pokrenute istrage bi trebale završiti tijekom ove godine, ali to bi mogao biti tek početak

U Sjedinjenim Državama TikTok je već neko vrijeme na meti zakonodavaca, koji su tu aplikaciju u kineskom vlasništvu opisali kao digitalnu drogu i tražili njenu zabranu.

Tome se sad pridružuje i Europa, gdje strahovanja za sigurnost djece i izvješća o špijuniranju novinara pomoću njihovih IP lokacija potiču zazor od aplikacije koju koristi više od 250 milijuna Europljana.

Glavni izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew treba se naći s europskom povjerenicom Margrethe Vestager. Ne čeka ga jednostavan posao.

Europska unija trenutno općenito preispituje svoje odnose s Kinom, a TikTok bi se - uz rastuće kritike - mogao naći pred nizom pravnih, regulatornih i sigurnosnih izazova u Uniji.

Među najglasnijim kritičarima je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji TikTok smatra zavaravajuće nedužnim i smatra kako stvara ovisnost kod korisnika, ali i služi za širenje ruskih dezinformacija.

Javno zagovara mjere strože regulacije, iako još nije konkretno naveo što bi to točno trebalo podrazumijevati.

S time ruku pod ruku ide agresivan stav francuskih medija poput Le Parisiena, koji je krajem prošle godine na naslovnici TikTok proglasio stvarnom opasnošću po mozgove djece.

U TikToku su zanijekali kako su opasni i tvrde kako su poduzeli mjere ne bi li zaštitili djecu.

Unija je već pokrenula dvije istrage protiv TikToka, koje bi trebale biti okončane tijekom nadolazećih mjeseci. Pokaže li se kako su se ogriješili o Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR), prijeti im globa u iznosu do četiri posto globalnog prometa.

Treba se uskladiti i s novim pravilima

U međuvremenu su donesena opsežna pravila moderiranja sadržaja, u sklopu Zakona o digitalnim uslugama, s kojima se ta aplikacija također mora uskladiti, a čije će odredbe početi vrijediti sredinom ove godine. Isto vrijedi i za nova pravila vezana uz tržišno natjecanje, u Zakonu o digitalnim tržištima.

Istraga o sigurnosti djece mogla bi rezultirati novim zahtjevima kad je riječ o provjeri starosti korisnika u Uniji. Što se prijenosa podataka u Kinu tiče, ta bi istraga trebala biti okončana do polovice ili kraja ove godine.

Veći bi problem mogle biti optužbe za špijuniranje, što naročito zabrinjava Njemačku, gdje su socijaldemokrati i liberali javno pokazali razumijevanje za američke pozive na zabranu popularne aplikacije.

  • +27
CES 2023 Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

U TikToku su priznali kako je aplikacija korištena za praćenje kretanja dva zapadna novinara, zbog čega su podijelili četiri otkaza djelatnicima koji su, navodno, neovlašteno pristupili korisničkim podacima.

Zasad nijedno europsko vladino ili javno tijelo nije slijedilo SAD u zabrani korištenja TikToka na službenim mobitelima. Kako piše Politico, to je pitanje političke odluke, temeljene na procjeni rizika vezanih uz zaštitu podataka i kibernetičku sigurnost.

Europska komisija nema službenih korisničkih računa na TikToku.

Njemački dužnosnici koji koriste Appleov iPhone ne mogu koristiti ili preuzeti TikTok u dijelove njihovih uređaja u kojima su pohranjeni povjerljivi podaci. Hamburške vlasti smatraju kako bi ograničavanje TikToka na službenim pametnim telefonima bila dobra ideja.