NEREDI U ATENI

Zamjenik ravnatelja policije objasnio kako je tekla komunikacija s Grcima i što nas čeka na Poljudu

08.08.2023 u 22:03

Bionic
Reading

Koje mjere slijede nasilnicima iz Grčke te što sve policija poduzima oko sigurnosti međunarodnih utakmica na našim terenima, pitanja je na koja je odgovor dao zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić

Grčka je u šoku nakon smrti 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa, navijača AEK-a, koji je u noći s ponedjeljak na utorak izboden u huliganskom obračunu između Bad Blue Boysa i navijača AEK-a na ulicama Atene. Ubojica je ostavio tragove na preminulom navijaču, a privedeni navijači odvedeni su na DNA testiranje. Nož kojim je 29-godišnji Grk izboden nije nađen. Prema neslužbenim informacijama, policija ima otiske ubojice, a navodno se radi o grčkom državljaninu.

Podsjetimo, policija je privela 98 osoba, od toga 84 hrvatska državljanina, jedan Austrijanac, jedan Bosanac, jedan Albanac, jedan Nijemac i dva Grka, navijača Panathinaikosa s kojima su navijači Dinama u prijateljskim odnosima. Smješteni su u sjedištu Attica Securityja, dok su neki od osam ozlijeđenih pod policijskim nadzorom u bolnici. Sukobi su uzrokovali i požar u koritu obližnjeg potoka koji su ugasile vatrogasne ekipe, a policija je bila prisiljena upotrijebiti suzavac kako bi rastjerala te potom uhitila umiješane u sukob.

Svi privedeni navijači pred suca idu najvjerojatnije u četvrtak, kada će saznati hoće li na slobodu ili na mjesec dana u istražni zatvor. Grčki mediji izvijestili su naknadno da je policija pustila devet Hrvata i četiri Grka na slobodu iz pritvora. Tako je u zatvoru ostalo još 75 Hrvata.

Veliki sigurnosni propust grčke policije

Grci su bijesni na policiju, koja je imala sve informacije od hrvatske i crnogorske policije, pa čak i registarske oznake navijača koji su ušli na grčki teritorij. Znali su čak i gdje će navijači biti smješteni. Grčki ministar zaštite građana Yiannis Oikonomou smijenio je sedam najviših časnika policije zbog takvog sigurnosnog propusta.

Načelnik glavnog stožera grčke policije Eleftherios Garilas vodit će internu istragu o sinoćnjim događajima u Ateni. Istraga bi se trebala baviti propustima grčke policije koja nije spriječila dolazak Dinamovih navijača u Atenu, iako je o tome bila upozorena od strane hrvatskih i crnogorskih kolega najmanje dva dana unaprijed, priopćeno je u utorak.

Istražit će zašto atenska policija nije uspjela zaustaviti huligane unatoč zabrani dolaska gostujućim navijačima na utakmicu protiv AEK-a, koja je u utorak trebala biti odigrana u OPAP Areni u atenskoj četvrti Nea Filadelfija, gdje se i zbio sukob s tragičnim posljedicama. Zbog ovog sukoba Udruženje europskih nogometnih saveza (Uefa), pod čijom se ingerencijom odigrava Liga prvaka, odlučilo je odgoditi utakmicu.

  • +37
Privođenje huligana koji su sudjelovali u jučerašnjim neredima u Ateni Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Kako je tekla komunikacija s Grcima?

'Hrvatska policija je 4. kolovoza uputila informaciju kolegama u Grčkoj da je očekivan dolazak između 100 i 200 navijača Dinama. Tu informaciju smo uputilu preko platforme EUROPOL-a', rekao je Barić za Dnevnik Nove TV. 'Istog dana smo uputili obavijest i zemljama na tranzitnoj ruti naših navijača, kao što je Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija', dodao je.

'Informacija je bila kvalitetna, točna i pravovremena. Na temelju te informacije je za pohvaliti rad kolega iz Crne Gore koji su jučer u ranim jutarnjim satima između 3 i 6 sati, detektirali 21 vozilo, ukupno 120 navijača koji su prelazili iz Crne Gore u Albaniju', opisao je Barić.

'I taj angažman kolega u Crnoj Gori pokazuje da su navijači od Zagreba putovali invidualno, preko različitih graničnih prijelaza, želeći ne skretati pozornost na sebe i zapravo prvo veće okupljanje su imali u Grčkoj. S obzirom da se radi o individualnim prijelazima van Republike Hrvatske, nismo mogli zapriječiti nikome da napusti Republiku Hrvatsku. Da bi to bilo moguće, potrebno je ispunjenje određenih sudskih ili administrativnih uvjeta', kazao je.

'Prepreke nije bilo, prepreka može biti da nemate valjanu putnu ispravu, da je izdana tjeralica ili da postoji sudska odluka kojom ne možete napustit teritorij Republike Hrvatske', dodao je Barić.

  • +6
Očevid na mjestu sukoba huligana Dinama i AEK-a gdje je grčlki navijač ubijen Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Put između 100 i 200 navijača bez ulaznica

'Operativnim radom smo došli do saznanja da se planira put između 100 i 200 navijača Dinama put Atene bez ulaznica. Pravovremeno smo sve dostavili kolegama u Grčkoj', navodi. Na pitanje gdje je zapelo, kaže kako ne bi ocjenjivao rad grčke policije. 'Možda najbolje govori i činjenica i njihova vlastita analiza kojoj su smijenili sedam dužnosnika policije', rekao je Barić za Dnevnik Nove TV.

'Suradnja s grčkom policijom je dobra, mi komuniciramo, u ovom trenutku se provodi kriminalističko istraživanje i obrada privedenih u Grčkoj, sada nemamo konkretnu informaciju o kriminalističkom istraživanju. Hrvatska policija se stavila na raspolaganje za sve one buduće radnje u kojima možemo pomoći u rasvjetljavanju jučerašnjeg događaja', istaknuo je.

Privođenje navijača Dinama koji su sudjelovali u jučerašnjim neredima u Ateni Izvor: Cropix / Autor: CROPIX Ronald Goršić / CROPIX

Za dva dana utakmica u Splitu

U četvrtak na splitskom Poljudu slijedi utakmica Hajduka i grčkog PAOK-a. Na pitanje strahuje li da bi moglo biti odmazde i kakve su pripreme, Barić odgovara: 'Mi te dvije utakmice ocjenjujemo kao utakmice visokog rizika, s obzirom na jučerašnje nemile događaje, postupamo temeljem protokola koji je potpisao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik HNS-a Marijan Kustić, poduzimamo veliki broj mjera i radnji'.

'Angažiramo dovoljan broj djelatnika iz svih rodova policije, razmjenjujemo informacije sa svim navedenim zemljama, sačinjavamo plan osiguranja i poduzimamo velike napore da održimo apsolutno povoljno stanje sigurnosti', dodao je.

'Ovdje bih istaknuo da se radi o pojedincima koji imenom i prezimenom čine prekršajna i kaznena djela. Zato trebaju odgovarati i nije im mjesto na sportskim događanjima. Mi za sada sve uzimamo u obzir, planiramo i puno šire od informacija koje danas imamo. Poduzet ćemo sve kako bi sve prošlo u najboljem redu", rekao je Barić.

'Između ostalih, surađujemo i sa SOA-om. Poduzet ćemo sve da prođe sve u apsolutnom redu i da građani mogu imati puno povjerenje u hrvatsku policiju', kazao je Barić. Nakon povratka Hrvata iz Grčke navodi kako će se prvo vidjeti kakvi će biti rezultati kriminalističkog istraživanja, temeljem toga će i oni postupati.

Osuda javnosti

Tijekom cijelog dana grčka policija provodi racije. Priveli su sedmoricu navijača na granici sa Sjevernom Makedonijom, a jednog u busu prema Albaniji. Policija je uhitila devetero hrvatskih građana u hotelu u centru Atene, no naposljetku se ispostavilo da je riječ o turistima koji nemaju veze s tragičnim događajem, stoga ih je policija pustila, piše grčki SDNA.

Prije samo mjesec dana je sedam od 12 osuđenih navijača PAOK-a dobilo doživotni zatvor zbog ubojstva 19-godišnjeg Alkisa Kampanosa, navijača Arisa, kojeg su huligani nasmrt pretukli u veljači prošle godine. Ostalu petoricu je sud kaznio na 20 godina zatvora. Grčka je lani povećala maksimalne kazne za sudjelovanje u navijačkim incidentima sa šest mjeseci na pet godina zatvora.

Tragične događaje u Ateni snažno su osudili UEFA, GNK Dinamo i AEK te izrazili sućut obitelji smrtno stradalog navijača. Igrači Dinama vratili su se u Zagreb. Izrazite suću Grčkoj uputili su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

UEFA je u utorak službeno objavila da je utakmica 3. pretkola kvalifikacija Lige prvaka između AEK-a i Dinama, koja se trebala igrati večeras, odgođena nakon navijačkih nereda. Tako će se prva utakmica između Dinama i AEK-a biti igrati u Zagrebu 15. kolovoza s početkom u 20 sati. Uzvratna utakmica igrat će se u Ateni, 19. kolovoza u 20.45 sati. Obje utakmice igrat će se bez gostujućih navijača.

  • +11
Nogometaši AEK-a odali su počast ubijenom navijaču Izvor: Pixsell / Autor: Stelios Stefanou/EUROKINISSI/PIX

Grčki AEK oglasio se priopćenjem u kojem za sve optužuju 'ubojice iz Zagreba'

'Michalisova obitelj tuguje zbog gubitka djeteta, a obitelj AEK-a tuguje zbog tragičnog gubitka dragog člana, mladog čovjeka', stoji na početku priopćenja koje je objavio grčki prvak AEK te nastavlja:

'Ubili su ga profesionalni ubojice, organizirani kriminalci koji su prešli granicu i došli iz Zagreba. Udružili su se ovdje sa svojim grčkim suradnicima s jedinom namjerom da ubiju.

Gubitak Michalisa ostavio nas je razorene. Ne možemo vjerovati da smo ga izgubili na ovakav način. Bio je brutalno ubijen, a i neka su djeca ozbiljno ozlijeđena. Kriminalci koji su ubili Michalisa moraju odmah biti identificirani i skupo platiti za brutalnost. Izgrednici i njihovi pomagači, Hrvati i Grci. Nećemo stati.

Predvidjeli smo što će se dogoditi i sve naše relevantne informacije, uključujući i videomaterijal, satima ranije dali smo na uvid nadležnim tijelima. Nažalost, to što danas ne oplakujemo još više žrtava isključivo je zasluga hitne intervencije osiguranja stadiona i običnih građana.

Posvetimo se borbi za privođenje krivaca pravdi. AEK će u tome biti protagonist. Nadamo se i vjerujemo da više nećemo ostati sami.

Na kraju se okrećemo našim navijačima. Mi smo jedno s vama u žalosti i slomljenom srcu za Michalisom i načinom na koji je izgubljen. No potrebna je smirenost, suzdržanost i poštovanje uspomene na heroja Michalisa. Posvetimo se svi isključivo borbi za privođenje krivaca pravdi. AEK će u tome biti protagonist. Nadamo se i vjerujemo da nas više neće ostaviti same', stoji u priopćenju kluba.