PRIVEDENI NA SASLUŠANJE

Grčka policija privela hrvatske navijače, skrivali su lica

08.08.2023 u 20:46

Bionic
Reading

Grčka policija u utorak predvečer na saslušanje je privela navijače Dinama koji su u ponedjeljak sudjelovali u neredima u Ateni u kojima je, uoči dvoboja AEK – Dinamo u kvalifikacijama za nogometnu Ligu prvaka, ubijen 29-godišnji navijač AEK-a

Tijekom cijelog dana grčka policija provodi racije. Priveli su sedmoricu navijača na granici sa Sjevernom Makedonijom, a jednog u busu prema Albaniji. Iz Atene je pokušao pobjeći i 19-godišnji mladić.

Policija je uhitila devetero hrvatskih građana u hotelu u centru Atene, no naposljetku se ispostavilo da je riječ o turistima koji nemaju veze s tragičnim događajem, stoga ih je policija pustila, piše grčki SDNA.

  • +37
Privođenje huligana koji su sudjelovali u jučerašnjim neredima u Ateni Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Ubojica je grčki državljanin?

Među 98 privedenih osoba koje se dovode u vezu s incidentima, 84 su hrvatska državljanina, jedan Austrijanac, jedan Bosanac, jedan Albanac, jedan Nijemac i dva Grka.

Smješteni su u sjedištu Attica Securityja, dok su neki od osam ozlijeđenih ljudi pod policijskim nadzorom u bolnici. Svi privedeni pred suca idu najvjerojatnije u četvrtak, kada će saznati hoće li na slobodu ili na mjesec dana u istražni zatvor.

Privođenje navijača Dinama koji su sudjelovali u jučerašnjim neredima u Ateni Izvor: Cropix / Autor: CROPIX Ronald Goršić / CROPIX

Grčka je u šoku nakon smrti 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa, navijača AEK-a, koji je u noći s ponedjeljak na utorak izgubio život u huliganskom obračunu između Bad Blue Boysa i navijača AEK-a na ulicama Atene.

Ubojica je ostavio tragove na preminulom navijaču, a privedeni navijači odvedeni su na DNA testiranje. Nož kojim je 29-godišnji Grk izboden nije nađen. 'Prema neslužbenim informacijama, policija ima otiske ubojice, a navodno se radi o grčkom državljaninu', javlja Dnevnik Nove TV. Ipak, to je još uvijek neslužbena informacija.

Propust grčke policije

Grci su bijesni na policiju, koja je imala sve informacije od hrvatske i crnogorske policije, pa čak i registarske oznake navijača koji su ušli na grčki teritorij. Znali su čak i gdje će navijači biti smješteni.

Načelnik glavnog stožera grčke policije Eleftherios Garilas vodit će internu istragu o sinoćnjim događajima u Ateni. Istraga bi se trebala baviti propustima grčke policije koja nije spriječila dolazak Dinamovih navijača u Atenu, iako je o tome bila upozorena od strane hrvatskih i crnogorskih kolega najmanje dva dana unaprijed, priopćeno je u utorak.

Istražit će zašto atenska policija nije uspjela zaustaviti huligane unatoč zabrani dolaska gostujućim navijačima na utakmicu protiv AEK-a, koja je u utorak trebala biti odigrana u OPAP Areni u atenskoj četvrti Nea Filadelfija, gdje se i zbio sukob s tragičnim posljedicama. Zbog ovog sukoba Udruženje europskih nogometnih saveza (Uefa), pod čijom se ingerencijom odigrava Liga prvaka, odlučilo je odgoditi utakmicu.

  • +6
Očevid na mjestu sukoba huligana Dinama i AEK-a gdje je grčlki navijač ubijen Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic