SUKOB NAVIJAČA U ATENI

Neslužbeno: Policija ima otiske ubojice, riječ je o grčkom državljaninu?

08.08.2023 u 19:45

Bionic
Reading

'Prema neslužbenim informacijama, policija ima otiske ubojice, a navodno se radi o grčkom državljaninu', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV. Grčka je u šoku nakon smrti 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa, navijača AEK-a, koji je u noći s ponedjeljak na utorak izgubio život u huliganskom obračunu između Bad Blue Boysa i navijača AEK-a na ulicama Atene. Ubojica je ostavio tragove na preminulom navijaču, a privedeni navijači odvedeni su na DNA testiranje. Nož kojim je 29-godišnji Grk izboden nije nađen

Podsjetimo, policija je privela 98 osoba, većina su Hrvati, ali među njima je bilo i grčkih državljana, odnosno navijača Panathinaikosa s kojima su navijači Dinama u prijateljskim odnosima. Svi privedeni pred suca idu najvjerojatnije u četvrtak, kada će saznati hoće li na slobodu ili na mjesec dana u istražni zatvor.

'Prema neslužbenim informacijama, policija ima otiske ubojice, a navodno se radi o grčkom državljaninu', javlja Dnevnik Nove TV. Ipak, to je još uvijek neslužbena informacija.

Tijekom cijelog dana grčka policija provodi racije. Priveli su sedmoricu navijača na granici sa Sjevernom Makedonijom, a jednog u busu prema Albaniji. Policija je uhitila devetero Hrvata, Policija je uhitila devetero hrvatskih građana u hotelu u centru Atene, no naposljetku se ispostavilo da je riječ o turistima koji nemaju veze s tragičnim događajem, stoga ih je policija pustila, piše grčki SDNA.

Među 98 privedenih osoba koje se dovode u vezu s incidentima, 84 su hrvatska državljanina, jedan Austrijanac, jedan Bosanac, jedan Albanac, jedan Nijemac i dva Grka. Smješteni su u sjedištu Attica Securityja, dok su neki od osam ozlijeđenih ljudi pod policijskim nadzorom u bolnici. Sukobi su uzrokovali i požar u koritu obližnjeg potoka koji su ugasile vatrogasne ekipe, a policija je bila prisiljena upotrijebiti suzavac kako bi rastjerala te potom uhitila umiješane u sukob.

Propust grčke policije

Grci su bijesni na policiju, koja je imala sve informacije od hrvatske i crnogorske policije, pa čak i registarske oznake navijača koji su ušli na grčki teritorij. Znali su čak i gdje će navijači biti smješteni.

Načelnik glavnog stožera grčke policije Eleftherios Garilas vodit će internu istragu o sinoćnjim događajima u Ateni. Istraga bi se trebala baviti propustima grčke policije koja nije spriječila dolazak Dinamovih navijača u Atenu, iako je o tome bila upozorena od strane hrvatskih i crnogorskih kolega najmanje dva dana unaprijed, priopćeno je u utorak.

Istražit će zašto atenska policija nije uspjela zaustaviti huligane unatoč zabrani dolaska gostujućim navijačima na utakmicu protiv AEK-a, koja je u utorak trebala biti odigrana u OPAP Areni u atenskoj četvrti Nea Filadelfija, gdje se i zbio sukob s tragičnim posljedicama. Zbog ovog sukoba Udruženje europskih nogometnih saveza (Uefa), pod čijom se ingerencijom odigrava Liga prvaka, odlučilo je odgoditi utakmicu.

  • +6
Očevid na mjestu sukoba huligana Dinama i AEK-a gdje je grčlki navijač ubijen Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Prije samo mjesec dana je sedam od 12 osuđenih navijača PAOK-a dobilo doživotni zatvor zbog ubojstva 19-godišnjeg Alkisa Kampanosa, navijača Arisa, kojeg su huligani nasmrt pretukli u veljači prošle godine. Ostalu petoricu je sud kaznio na 20 godina zatvora. Grčka je lani povećala maksimalne kazne za sudjelovanje u navijačkim incidentima sa šest mjeseci na pet godina zatvora.

Tragične događaje u Ateni snažno su osudili UEFA, GNK Dinamo i AEK te izrazili sućut obitelji smrtno stradalog navijača. Igrači Dinama vratili su se u Zagreb.

UEFA je u utorak službeno objavila da je utakmica 3. pretkola kvalifikacija Lige prvaka između AEK-a i Dinama, koja se trebala igrati večeras, odgođena nakon navijačkih nereda.

Tako će se prva utakmica između Dinama i AEK-a biti igrati u Zagrebu 15. kolovoza s početkom u 20 sati. Uzvratna utakmica igrat će se u Ateni, 19. kolovoza u 20.45 sati. Obje utakmice igrat će se bez gostujućih navijača.

Posvetimo se borbi za privođenje krivaca pravdi. AEK će u tome biti protagonist. Nadamo se i vjerujemo da više nećemo ostati sami. Na kraju se okrećemo našim navijačima. Mi smo jedno s vama u žalosti i slomljenom srcu za Michalisom i načinom na koji je izgubljen. No potrebna je smirenost, suzdržanost i poštovanje uspomene na heroja Michalisa. Posvetimo se svi isključivo borbi za privođenje krivaca pravdi. AEK će u tome biti protagonist. Nadamo se i vjerujemo da nas više neće ostaviti same', stoji u priopćenju kluba.

Grčki AEK oglasio se priopćenjem

'Michalisova obitelj tuguje zbog gubitka djeteta, a obitelj AEK-a tuguje zbog tragičnog gubitka dragog člana, mladog čovjeka', stoji na početku priopćenja koje je objavio grčki prvak AEK te nastavlja:

'Ubili su ga profesionalni ubojice, organizirani kriminalci koji su prešli granicu i došli iz Zagreba. Udružili su se ovdje sa svojim grčkim suradnicima s jedinom namjerom da ubiju.

Gubitak Michalisa ostavio nas je razorene. Ne možemo vjerovati da smo ga izgubili na ovakav način. Bio je brutalno ubijen, a i neka su djeca ozbiljno ozlijeđena. Kriminalci koji su ubili Michalisa moraju odmah biti identificirani i skupo platiti za brutalnost. Izgrednici i njihovi pomagači, Hrvati i Grci. Nećemo stati.

Predvidjeli smo što će se dogoditi i sve naše relevantne informacije, uključujući i videomaterijal, satima ranije dali smo na uvid nadležnim tijelima. Nažalost, to što danas ne oplakujemo još više žrtava isključivo je zasluga hitne intervencije osiguranja stadiona i običnih građana.

Posvetimo se borbi za privođenje krivaca pravdi. AEK će u tome biti protagonist. Nadamo se i vjerujemo da više nećemo ostati sami.

Na kraju se okrećemo našim navijačima. Mi smo jedno s vama u žalosti i slomljenom srcu za Michalisom i načinom na koji je izgubljen. No potrebna je smirenost, suzdržanost i poštovanje uspomene na heroja Michalisa. Posvetimo se svi isključivo borbi za privođenje krivaca pravdi. AEK će u tome biti protagonist. Nadamo se i vjerujemo da nas više neće ostaviti same', stoji u priopćenju kluba.