rat u ukrajini

Šef vojske Zalužni iznio nove ideje, Zelenski mu kuvertirao smjenu

01.02.2024 u 21:55

Bionic
Reading

Šef ukrajinske vojske Valerij Zalužni pozvao je na "potpuno novi državni sustav tehnološkog naoružavanja" u članku objavljenom u četvrtak nakon što je nekoliko medija izvijestilo da će ga ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijeniti

General Zalužnji u članku za CNN nije spomenuo razdor sa Zelenskim ni mogućnost da napusti dužnost. Američki medij naveo je da je ukrajinski general napisao članak prije "očekivane najave njegova otkaza".

CNN se ranije pozvao na izvor koji je rekao da je Zelenski trebao najaviti njegovu smjenu u roku nekoliko dana, što bi predstavljalo najveći potres u ukrajinskoj vojsci od početka ruske invazije.

Zalužnji je u članku rekao da Ukrajina mora pronaći nove načine i sposobnosti kako bi stekla prednost nad Rusijom u ratu koji se bliži trećoj godini.

"Izazov za naše oružane snage ne može se podcijeniti. Potrebno je stvoriti novi državni sustav tehnološkog naoružavanja", napisao je Zalužnji.

"Uzimajući u obzir sve u ovom trenutku, smatramo da bi se takav sustav mogao stvoriti za pet mjeseci. Naši partneri dijele naš stav", dodao je.

Naglasio je da bi Ukrajina trebala proizvoditi više dronova. "Ključni su bespilotni sustavi - poput bespilotnih letjelica - uz druge vrste naprednog oružja, koji omogućuju najbolji način da Ukrajina izbjegne uvlačenje u rovovsko ratovanje u kojem nemamo prednosti."

Kritizirao je ono što je nazvao "nemogućnošću" državnih institucija da podignu razinu ljudstva oružanih snaga bez korištenja "nepopularnih mjera."

Također je napao "nesavršenosti" državnog regulatornog okvira i djelomičnu "monopolizaciju" obrambene industrije, za koju je rekao da je dovela do uskih grla u proizvodnji streljiva.

Zalužnji, poznat pod nadimkom "Željezni general", priznao je da se Kijev morao pomiriti sa smanjenjem vojne podrške ključnih saveznika, za koje je rekao da se nose s vlastitim političkim problemima.

"Zalihe projektila naših partnera, sredstava protuzračne obrane i topničkog streljiva sve su iscrpljenije zbog intenziteta borbi u Ukrajini, ali i zbog globalnog nedostatka pogonskih punjenja", rekao je.

Tijekom rata s Rusijom, Zalužnji je s vremena na vrijeme pisao članke u zapadnim medijima i, kao u svome posljednjem u studenom, ponovno je naglasio potrebu za tehnologijom koja će donijeti proboj na bojnom polju.

"Naš cilj je iskoristiti trenutak - maksimizirati naše borbene sposobnosti tako da koristimo manje sredstava za nanošenje maksimalne štete", istaknuo je.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia