smeće razdora

Zagrebački župan Kožić promptno odgovorio Tomaševiću

05.12.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić reagirao je na izjave gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića vezane uz gradnju zajedničkog Centra za gospodarenje otpadom (CGO)

Gradonačelnik Zagreba je na konferencija za medije u utorak kazao da gradnja zajedničkog CGO-a koji će se nalaziti na području Zagreba ne dolazi u obzir i traži od vlade da se takva odluka promijeni.

Kožić je naveo da je Zagrebačka županija još 2013. godine imala lokaciju za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Tarno u Ivanić-Gradu. Tome je prethodilo niz odluka Županijske skupštine, istražnih radova, elaborata i pilot projekata. Objasnio je da je izmijenjen Prostorni plan Zagrebačke županije, osnovana jedinstvena komunalna tvrtka Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije, postignut konsenzus sa svim gradovima i općinama u Zagrebačkoj županiji uključujući i Ivanić-Grad koji je bio spreman prihvatiti Centar za gospodarenje otpadom.

Međutim, podsjetio je da je početkom 2015. godine promijenjen nacionalni Plan gospodarenja otpadom prema kojem Zagrebačka županija ne može više imati svoj centar već se treba graditi regionalni centar zajedno s Gradom Zagrebom.

'Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2023. -2028. koji je donijet 2023. godine i dalje se planira izgradnja zajedničkog centra gospodarenja otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije na području Grada Zagreb', ističe župan Zagrebačke županije.

Kožić je naveo da u sporazumu potpisanom 2018. godine s Gradom Zagrebom jasno stoji da će se centar nalaziti na području Zagreba, pretovarne stanice na području Zagreba i Zagrebačke županije, a 95% sredstava su trebali povući iz EU fondova.

  • +14
Odron smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'S obzirom da smo u ovoj priči mi manji partner, mogu reći da su nam ruke vezane, iako smo više puta s gradonačelnikom Tomaševićem prokušavali razgovarati na temu otpada. Uistinu mi je žao što se morala dogoditi nesreća na Jakuševcu, da su ljudi morali stradati kako bi se ovo pitanje s kojim se kao župan borim godinama gurnulo u prvi plan. Još k tome prozivati Zagrebačku županiju koja je napravila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti uistinu je ispod svake razine. Gradonačelniče, dosta je politiziranja ove teme, primite se posla!', poručio je Kožić.