ekološka bomba

Što će biti s Jakuševcem? Smeće se ne odvozi, širi se smrad, mještani prijete

05.12.2023 u 06:54

Bionic
Reading

Jakuševčani su se u ponedjeljak navečer okupili nezadovoljni situacijom koja se tijekom dana razvijala na odlagalištu otpada. Zbog incidenta na odlagalištu ne samo da se nesnosan smrad širio tim naseljem, smrdjelo je i u okolnim kvartovima

Mještani s Jakuševca prijete buntom. Mediji su prenijeli vijest da su zaprijetili da će blokirati deponij traktorima, po uzoru na prosvjede svinjogojaca koji već danima blokiraju ceste u Slavoniji.

'Nakon jutrašnjeg događaja, eksplozije našeg 'lijepog' brda, pod hitno smo se morali sastati kako bismo intervenirali. Ovo se više ne može dopustiti. Moramo se okupiti i zatvoriti Jakuševec. Ne možemo više ovo trpjeti', kazala je Marina Murat.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević smiruje situaciju. U ponedjeljak navečer obratio se javnosti preko Facebooka.

'Uz stalnu postaju za mjerenje kvalitete zraka u Jakuševcu, tražili smo dodatna mjerenja kakvoće zraka putem mobilne postaje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Mjerenja su pokazala da su plinovi koji uzrokuju neugodan miris, primarno sumporovodik, amonijak i merkaptani, prisutni ispod graničnih vrijednosti. To znači da je miris koji građani osjećaju neugodan, no ne i opasan za zdravlje.

Kontinuirano se rade mjerenja, a prikazani rezultati pokazuju vrijednosti izmjerene mobilnim uređajem u 13 i 19 sati na dan odrona. Nadamo se da će vrijednosti ostati ispod graničnih i da će se neugodan miris postepeno smanjivati', poručio je Tomašević.

Gradonačelnik je zatražio i sastanak s Vladom kako bi se pronašlo rješenje da se problem što hitnije riješi. Očito je da se više ne može gurati pod tepih. Potrebna je hitna reakcija svih nadležnih institucija.

Jakuševec je i dalje zatvoren Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL
  • +12
Mirno okupljanje građana u prostorijama DVD-a Jakuševec nakon novog odrona na odlagalištu otpada Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL