problem jakuševca

Tomašević: Svjesni smo mirisa, ali zrak nije zagađen

05.12.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za medije u utorak, nakon što se u ponedjeljak na odlagalištu smeća Jakuševec odronilo brdo smeća. U nesreći su tri osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže

Na početku presice gradonačelnik je kazao da je u KBC-u Zagreb posjetio ozlijeđenog radnika Čistoće koji je ostao bez ruke.

'Njegovo stanje je stabilno, izvan životne opasnosti je. Izrazio sam žaljenje i ponudio pomoć', rekao je Tomašević.

Prema najnovijim mjerenjima kakvoće zraka, u utorak u 10 sati ujutro zrak nije zagađen.

'Svjesni smo da je neugodan miris u zraku, ali vrijednosti su daleko manje od maksimalnih dopuštenih', kazao je Tomašević.

Što se tiče odlaganja otpada, kaže da je bilo krivih informacija da se i dalje odlagalo na Jakuševcu.

'Jutros je dio kamiona punih miješanog otpada ispražnjen na dio plohe gdje nema zabrane za odlaganje. Danas se kamioni koriste prvenstveno za odvoz papira i plastike, a to će ići u prvoj smjeni i nastavit će se u drugoj smjeni', rekao je.

O sigurnosti radnika govorio je šef Čistoće Davor Vić. 'Ploha na koju je danas došao otpad od jučer je kroz zapisnik Inspektorata proglašena da se na njoj može raditi. Usto radimo plato na koji će se moći odlagati miješani otpad. Sve što smo mogli, poduzeli smo u skladu s preporukama. Nikad nismo imali zabranu da se tamo odlaže otpad. Jučer smo tu odluku sami donijeli', kazao je Vić.

S radnicima dijeli rizik i bio je s njima na Jakuševcu u utorak ujutro. 'Dogovorili smo se poduzeti sve sigurnosne mjere, a apsolutne sigurnosti kao u bilo čemu - nema. Prema preporukama Inspektorata, ploha na kojoj se odlaže je sigurna', dodao je.

'Zapisnik od jučer koji je predočen javnosti, inspektor je uočio biootpad na plohi i dao nalog da se makne', rekao je odgovarajući na pitanje o pronalasku biootpada.

Govoreći o pitanju upravljanja privatnih tvrtki Jakuševcem, gradonačelnik je kazao da je taj oblik upravljanja naslijeđen i traje već 20 godina.

'Javna nabava je bila i u našem mandatu, javio se samo jedan konzorcij, ista tvrtka koja je tamo već 20 godina. To je kompleksna građevina koja se gradi, mi nismo mijenjali ni projekt ni građevinsku dozvolu.'

Istaknuo je da je tražio sastanak s konzorcijem četiri tvrtke koje gospodare Jakuševcem.

'To je kompleksan sustav i smatrali su da je najbolje da te tvrtke nastave s poslom koji rade 20 godina', kazao je Tomašević.

  • +14
Odron smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Ima li krivnje na njima, treba se utvrditi istragom, ali i treba napraviti sve da se to više nikad ne dogodi.

'Istraga će utvrditi odgovornost, bitno je da se to ne ponovi. Radnik je stradao, teško je ozlijeđen i tu nema kompromisa kako je do toga došlo', dodao je zagrebački gradonačelnik.

Opovrgnuo je kritike oporbe da je gospodarenje Jakuševcem trebalo povjeriti Holdingu.

'Možete zamislite što bi bilo da je došlo do ovakvog odrona da je Holding upravljao Jakuševcem', poručio je Tomašević.

Tvrdi da Holding nema kapacitete da se time bavi. Tomašević je kazao i da nije obećao da će sve prebaciti na gradske tvrtke, nego ono što mogu raditi.

Objasnio je i da je sanacija jedno, a zatvaranje Jakuševca drugo. Navodi da prethodno treba izgraditi postrojenje za obradu otpada da bi se zatvorio Jakuševac.

Gradonačelnik je rekao da je prethodna vlast unajmila tvrtku da napravi studiju kako će postrojenje izgledati tako da se može financirati iz fondova EU-a. No nakon što je studija napravljena pravila su se promijenila pa je bilo potrebno napraviti novu.

'Nakon razgovora s EK-om i ostalima zaključili smo da jedini model kako je to moguće financirati iz fondova EU-a jest da sva tri postrojenja budu na jednoj lokaciji, i to u Resniku, gdje se nalazi pročišćivač otpadnih voda. Inzistiramo da se s Vladom razjasni pitanje lokacije budućeg centra za gospodarenje otpadom. Do sada je lokacija bila neupitna, ali jučer je HDZ počeo postavljati pitanja oko nje', poručio je Tomašević.

Važno je da se zna odgovor Vlade kako mogu biti na čisto hoće li se odlagalište u Resniku financirati europskim fondovima ili će sami morati podignuti kredit.

'Vlada iz nekog razloga gura rješenje da taj centar bude zajedno sa Zagrebačkom županijom', kazao je Tomašević.

Naveo je da je razgovarao sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i jasno rekao da ne želi zajedničko odlagalište.

Smatra da takvo rješenje nema logike niti ta županija nema novca. 'Nema smisla da se otpad iz jedne od najrjeđe naseljenih županija u Hrvatskoj vozi u Grad Zagreb, koji je gusto naseljen', kazao je Tomašević.

Tvrdi da je nova studija gotova i Zagrebu se žuri da se ona odobri kako bi se krenulo u posao zatvaranja Jakuševca.

'Rokovi su što prije', kazao je Tomašević i zbog toga traži hitan sastanak s Vladom. Želi znati na čemu su i hoće li Vlada promijeniti odluku da se odlagalište mora graditi sa Zagrebačkom županijom. Ako do toga ne dođe, neće moći koristiti fondove EU-a, ali će sami onda financirati centar svojim sredstvima i kreditom.

Istaknuo je da okvir definira država i želi da ih se barem ne opstruira.

'Do kraja godine želimo da se usvoje studija i projektna dokumentacija', poručio je Tomašević.

Na pitanje bune li se građani Resnika zbog postrojenja kazao je: 'Naravno da se bune. Pitajte ih da ponude drugu lokaciju. Naravno, bilo gdje da odredimo lokaciju netko će se buniti.'

Naveo je da građani istočnog dijela Zagreba imaju pravo biti nezadovoljni i očekuju da se odlagalište zatvori. 'Uvjeren sam da ćemo mi to uspjeti napraviti', kazao je gradonačelnik.

Tomašević je također kazao da inspekcija nije zabranila odlaganje na Jakuševcu, nego su oni samoinicijativno to napravili zbog sigurnosti radnika. Ima poruku za sve one koji su za to da se odmah zatvori odlagalište.

'Pitao bih Hermana iz HDZ-a koja je alternativa da se sada zatvori Jakuševec', kazao je Tomašević.