odron brda smeća

Jakuševcem ne upravlja Zagreb, nego privatne tvrtke - evo koje su

04.12.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Iako je prva meta nezadovoljnih građana nakon novog incidneta na Jakuševcu gradonačelnik Tomislav Tomašević, zagrebačkim odlagalištem otpada ne upravlja Grad Zagreb ili tvrtke pod njegovom kontrolom

'Privatna poduzeća od 2018. u ovom sastavu održavaju Jakuševec', podsjetio je gradonačelnik na presici u ponedjeljak na Jakuševcu nakon novog incidneta. Od 2018. godine, kroz dva natječaja, odlagalištem otpada upravljaju četiri privatne tvrtke, nastupaju kao konzorcij jer su zajednički su dobile posao od Grada na javnom natječaju. Radi se o tvrtkama HIS u vlasništvu Slavka Hrženjaka, Tigri u vlasništvu Milana Penave, kuma pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Eko-Flora u sastavu C.I.O.S grupe Petra Pripuza, te C.I.A.K.-u kojem je najveći pojedinačni suvlasnik Ivan Leko, a njihovo poslovanje se povezuje s C.I.O.S.-om, pišu 24sata.hr.

2018. godine oni su dobili prvi ugovor vrijedan bez PDV-a skoro 196 milijuna tadašnjih kuna za četiri godine građenja i upravljanja cjelokupnim odlagalištem. Kada je taj ugovor istekao, 2022. su se te četiri tvrtke javile jedine na natječaj i dobile posao vrijedan 177 milijuna kuna, odnosno 23,5 milijuna eura bez PDV-a. Taj iznos okvirnog sporazuma se odnosi na četverogodišnje razdoblje. To znači da prosječno po godini za upravljanje Jakuševcem dobiju 5,85 milijuna eura, navode 24sata.hr.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je najavio da će se utvrditi odgovornost i da će biti sankcija, bilo da se radi o propustima privatnih tvrtki koje upravljaju, ali i svih ostalih u lancu. Nakon prvog odrona prije 20-tak dana nitko iz ove četiri tvrtke se nije oglasio niti je ponudio objašnjenje za incident.

  • +14
Novi odron brda smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac