OBLJETNICA TRAGEDIJE

Zagrebački vatrogasci prisjetili se kolega poginulih na Kornatima, evo kako su im odali počast

30.08.2018 u 11:06

Bionic
Reading

Prije 11 godina tijekom rutinske vatrogasne intervencije smrtno je stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Jedne od najvećih tragedija prisjetili su se vatrogasci iz Vatrogasne postaje Zagreb

Zagrebački vatrogasci poginulim kolegama odali su počast na društvenim mrežama. Na svom Facebook profilu objavili su fotografiju na kojoj su ispred vatrogasnog vozila na hrpe posložili 12 vatrogasnih uniformi.

Podsjetimo, danas se obilježava kornatska tragedija, koja se dogodila 30. kolovoza 2007. godine kada je u rutinskom gašenju požara poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog.

  • +4
Zagrebački vatrogasci odali su počast svojim kolegama poginulim na Kornatima Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je takozvani eruptivni požar. Međutim dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

  • +27
Kornatska tragedija: Mimohod sjećanja u Tisnom Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz